Ett komiskt och kravlöst kriminaldrama med norsk touch

Nicola Walker i ”Annika – mord till havs”.
Nicola Walker i ”Annika – mord till havs”.

TV-RECENSION Den brittiska tv-favoriten Nicola Walker spelar en vitsig norsk polis som utreder mord på skotska vatten i ”Annika – mord till havs”. En kriminalserie som trots nordisk inspiration är många nautiska mil från skandinaviskt tungsinne.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Annika – mord till havs

SVT

Säsong 1

Av Nick Walker, med bl a Nicola Walker, Jamie Sives, Katie Leung, Ukweli Roach, Kate Dickie, Silvie Furneaux, Paul McGann.


KRIMINALDRAMA Den brittiska tv-digniteten Nicola Walker spelar en kriminalkommissarie med norska rötter i ”Annika – mord till havs”. 

Den vassa polisen Annika Strandhed har precis blivit förflyttad till Glasgow, för att leda enheten för marina mord. Alltså mord begångna till havs eller i anslutning till sjöar och vattendrag. 

Enheten är nyinstiftad och inte helt välsmord, och vid sidan av arbetet har singelföräldern Annika (som snart börjar ångra att hon hoppade över ledarskapsutbildningen hon blev rekommenderad) även den allmänt missnöjda tonårsdottern Morgan (Silvie Furneaux) att hantera.

Upphovsmannen Nick Walkers egen radioföljetong ”Annika stranded”, som också hade Nicola Walker i täten men utspelade sig i Oslo, ligger till grund för serien. Och det sorgsna ledmotivet och de många referenserna till Norge och Norden skvallrar om hans förkärlek för den skandinaviska kriminalfloran.

Men någon melankolisk historia om en plågad, grubblande supersnut under tunga, gråblå himlar handlar det inte om. Tvärtom är det här en kriminalare med ett lätt handlag och en komisk touch, och en skojfrisk huvudperson som ofta och gärna bryter den fjärde väggen och talar direkt till publiken. Ibland för att dela med sig av sin syn på livet, föräldraskapet eller mordfallet i fråga. Ibland mest för att demonstrera hur allmänbildad och beläst hon är. Ibland bara för att dra en ordvits.

Vänta er alltså ingenting i stil med Walkers förra polis-gig i eleganta och sofistikerade ”Saknad, aldrig glömd”. Här är tonen mer sorglös, och mordfallen enklare, snabbare och betydligt mer alldagliga och formelartade. 

Men Walkers rutin och karisma för ändå ”Annika – mord till havs” i hamn som ett trivsamt, kravlöst och lite annorlunda kriminaldrama.

Även om det måste tilläggas, att Walkers norska uttal så fruktansvärt att inte ens världens i särklass sämsta Fleksnes-imitatör skulle ha velat kännas vid det. 


”Annika – mord till havs” har premiär i SVT den 14 mars.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE