Vänner (tv-program)

Sentimental, sprickfärdig, spretig – och ganska härlig

Så bra är ”Vänner”-återföreningen

Av: 

Karolina Fjellborg

TV

TV-RECENSION Den är egentligen för lång, för sentimental och för desperat att behaga.

Men kraften är stark i den här nostalgitrippen.

Betyg: 3 av 5 plus
Friends: the reunion
HBO Nordic
Av bl a Marta Kauffman, David Crane och Kevin S Bright, med bl a Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry, David Schwimmer.


SPECIALAVSNITT När den nya streamingtjänsten HBO Max skulle lanseras i USA för ett år sedan, skulle det stora dragplåstret vara ”Vänner”-ensemblens återförening. Eftersom den kraftigt beroendeframkallande drogen nostalgi fortfarande har tittarna i ett järngrepp – trots en strid ström av sällan suveräna remakes, reboots och reunions.

”Friends: the reunion” blev dock försenad på grund av coronapandemin. Men nu är den alltså slutligen här. En lååång tripp längs minnenas allé som är som bäst när de sex stjärnorna – Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer – får prata och minnas med varandra på den ikoniska inspelningsplatsen, och till synes helt spontant glider in i sina livs roller när de läser gamla manus. Och som sämst när de sitter i soffan framför fontänen från det klassiska introt, och svarar lydigt på James Cordens förväntade frågor inför en coronaanpassad publik (även om vi faktiskt får åtminstone ett pikant avslöjande).

”Friends: the reunion”.

Däremellan har vi intressant berättande från skaparna och producenterna Marta Kauffman, David Crane och Kevin S Bright, men också en hel del utfyllnad, som spänner från det oväntade och det roliga till det lite slafsiga, det banala, det fåniga och det faktiskt helt ovidkommande.

David Beckham, Justin Bieber, Cindy Crawford, Cara Delevingne, Lady Gaga, Kit Harington, Mindy Kaling, Tom Selleck, Reese Witherspoon – och Malala Yousafzai (som tydligen är ”en Joey med en gnutta Phoebe”) – är bara några av alla kända ansikten som dyker upp, och inte helt oväntat spretar den här sprickfärdiga specialen åt alla möjliga håll.

Så, var det här värt att vänta i 17 år på? Självklart inte. Få saker är det. Och några lämpliga avsnittstitlar hade kunnat vara ”Den där alla gör det för pengarna”, ”Den som är alldeles för lång och lite desperat” och ”Den där sentimentaliteten går överstyr”.

Justin Bieber gästar.

Samtidigt finns det ett värde här. För återföreningen ger inte bara fansen det de vill ha, utan fungerar också som ett kärleksfullt, smäktande och mysigt rekviem för en tv-tid som flytt.

En tid då en serie som ”Vänner” kunde få ett sådant genomslag och betyda så mycket för så många att mer eller mindre varenda kotte som hörde till målgruppen då det begav sig fortfarande känner igen vartenda avsnitt, varenda scen och varenda replik, och har en speciell karaktär de fortfarande identifierar sig med.

Nostalgi är, som sagt, en kraftfull drog. Och ”Friends: the reunion” är som en enda stor, varm omfamning från förr.

Även om de små stråkarna på slutet, efter 104 minuter av tårar, hyllningar och en karavan av kramar, gör att man hamnar farligt nära en överdos.


”Friends: the reunion” har premiär på HBO Nordic den 27 maj.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken


Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE

Återföreningen av ”Vänner” – den med alla superstjärnor

ÄMNEN I ARTIKELN

Vänner (tv-program)

Courteney Cox

Jennifer Aniston

Lisa Kudrow

David Schwimmer

Matthew Perry

Matt Le Blanc