Balac: Zappa med fjärrkontroll kan öka din självkontroll

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Familjeliv.
TV

När du äter middag med familjen gör jag det också. Familjen Simpson, närmare ­bestämt.

Jag vet inte hur dina vardagskvällar ser ut, kanske frågar du din partner hur det var på jobbet, kanske läser du en saga för ditt barn.

Jag tenderar att lägga åtminstone någon timme på att parkera mig framför repriser av ”The Simpsons”, ”Scrubs” eller ”Vänner”. Serier vars samtliga avsnitt jag redan sett otaliga gånger. Är jag ledig på dagtid kan ett par avsnitt av ”Seinfeld” eller ”Sex and the city” också slinka med.

Man behöver inte vara psykolog för att fatta att detta beteende bottnar i något.

Men man behöver vara psykolog för att få sina avhandlingar och undersökningar om vad det bottnar i publicerade.


För få mänskliga beteenden lämnas outforskade, inte heller repristittande.

En undersökning visar att en daglig reprisdos ökar självkontroll och viljestyrka. Du behöver inte tröstäta fyra muffins när du redan trösttittat på fyra avsnitt av (fyll i valfr i favoritserie här).

En annan undersökning lyfter fram att repriserna fyller vårt behov av nostalgi. Genom ett avsnitt av ”Simpsons” flyttas du tillbaka till (fyll i valfritt år mellan 1989 och i dag) när livet var enklare.

En tredje undersökning beskriver repriserna som ett ”socialt surrogat”, vilket för mig tillbaka till familjelivet. För i en familje­konstellation vet man oftast ungefär vad man får, det är fiskpinnar och läxläsning och tvätt och bråk och oftast är den ena dagen den andra lik. Vilket skapar en trygghet. På samma sätt är det tryggt att ­efter en lång arbetsdag ”veta vad man får” – en lång harang av Dr Cox – i stället för att ge sig i tu med en ny serie man inte vet någonting om.


Reprispsykologerna verkar vara överens om att upprepningstittandet är harmlöst – eller till och med välgörande – i lagom doser.

Som allt annat här i livet rekommenderas dock inte över­dosering.

Så länge jag fortfarande vaknar på måndagmorgnarna och tittar på färska avsnitt av ”Feud”, ”Girls” och ”Big little lies” är jag därmed inte orolig. Det går att leva i nuet och det förgångna samtidigt.


Du som fnyser åt repriser och hungrigt väntar på färska serier att kalasa på, missa inte Karolina Fjellborgs recensioner i Tv-koll.

ARTIKELN HANDLAR OM