Sofia Helin

Sofia Helin spelar in utländsk storserie

Av: 

Jan-Olov Andersson

TV

”Bron”-stjärnan i sin första internationella roll: ”Blir förförd av en östtysk Stasi-agent”

MALMÖ. Tv-serien ”Bron” har gjort henne världsberömd.

Nu är Sofia Helin, 43, också mitt uppe i sin första stora internationella produktion.

– En spionhistoria som utspelas i 1970-talets Berlin. Bra manus och en världsregissör, det är jättespännande, säger hon till Nöjesbladet.

Hon är mitt uppe i pr-jobbet kring tv-serien som har visats i 160 länder. Svensk premiär i SVT 1 27 september. Hon gör intervjuer i Malmö med media från hela Europa under dagen, flyger till Stockholm för att spela in ”Skavlan” på kvällen.

Trots att ”Bron” är en sådan succé runt hela världen, är tv-serien ”Berlin – Der Geteilte Himmel” faktiskt den första stora produktionen hon gör utanför Skandinavien.

– Jag har fått förfrågningar förut, men ibland har det inte passat, ibland har jag inte velat, nu fungerade det. Det är ju svårt när man filmar ”Bron”, där försvinner ju nio månader de år vi gör tv-serien.

Berätta om tv-serien och din roll.

– Det är en tysk-brittisk samproduktion, vi pratar både tyska och engelska. Jag spelar en kvinna som som jobbar på brittiska underrättelsetjänsten i Berlin på 1970-talet. Det är kalla kriget, det är en slags spionhistoria och min rollfigur blir förförd av en östtysk Stasi-agent.

Vad lockade dig att göra rollen?

– För ett par år sedan blev jag väldigt intresserad av Berlin. Det är så mycket som är fascinerande med staden, från andra världskriget och med muren och när den senare föll. Det är ett bra manus. Kul att få spela mot utländska kollegor. Och så har vi ju en världsregissör.

Serien görs av Oliver Hirschbiegel, som gjort flera Hollywood-filmer och vann en Oscar för tyska filmen ”Undergången – Hitler och Tredje rikets fall”.

Inspelningen pågår fram till och med december i Barrandov Studios i Prag i Tjeckien.

ANNONS

Spara 369 kr nu, streama HBO Max hela året!

Extern länk från HBO Max

Beställ här!

LÄS OCKSÅ

Sofia Helin lyfter Saga Norén till nya nivåer i säsong tre av ”Bron” - TV-koll

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sofia Helin

Berlin

Bron

Stasi