Leif GW Persson: Därför lämnar jag ”Veckans brott”

I kväll gör Leif GW Persson sitt sista avsnitt av ”Veckans brott” – någonsin.

Efter 161 avsnitt och lysande tittarsiffror tycker kriminologen att det är dags att gå vidare.

– Igår fyllde jag 73 och då slogs jag av att man borde börja planera för sin framtid, säger Leif GW Persson i programmet.

SVT:s långkörare ”Veckans brott” med Leif GW Persson och Camilla Kvartoft i spetsen lägger ner.

Tisdagens program blir därmed det sista. Där ger han även sin förklaring.

– Dels har det gått väldigt bra för oss hela tiden och just nu så går det som bäst, så man ska ju sluta på topp, säger Leif GW Persson i programmet, och fortsätter:

– I går fyllde jag 73 år, och då slogs jag plötsligt av att det väl är hög tid att man börjar planera för sin framtid, och därför är det här det sista programmet av ”Veckans brott” som ni ser.

Hyllar tittarna

Han passar på att hylla alla trogna tittare – och deras engagemang. Programserien har blivit en tittarsuccé. Årets säsong har haft över en miljon tittare per avsnitt, uppger SVT. Själva programidén har Leif GW Persson själv kommit på.

– Jag har lärt mig mer än någonsin, speciellt vid den här höga åldern. Det har varit mycket berikande. Det ger en guldkant på ålderdomen. Det kommer att saknas.

Avskedsfestade på restaurang

Efter programmet hade Camilla Kvartoft. Leif GW Persson och resten av ”Veckans brott”-redaktionen avskedsfest på en restaurang på söder i Stockholm.

– Vi har hållit tal, ätit och pratat. Det här är en redaktion som jobbat ihop i många år och som är sammansvetsad, säger Camilla Kvartoft till Nöjesbladet.

Hon uttrycker stolthet över att ha varit en del av ”Veckans brott”.

– Det är ett program som har gjort skillnad. Så sent som i dag fick jag veta att polisen öppnat utredningen om Robin Nilssons mystiska död efter ett av våra inslag, säger Camilla Kvartoft och syftar på förra veckans avslöjande av den bristfälliga utredningen av 25-årige Robins död i Ullared.

SVT: ”GWs eget beslut”

Enligt SVT var beslutet helt och hållet Leif GW Perssons.

– Han har bestämt sig för att sluta med ”Veckans brott”. Vi vet inte riktigt vad det beror på, men han tyckte det var dags efter 16 säsonger och ville sluta på topp. Han har pratat om det en tid, men vi har inte velat se den dagen komma. Men den har kommit nu, säger Annika Hamngren, projektledare för SVT Dokumentär till Nöjesbladet.

Vad som händer med programformatet nu får framtiden utvisa.

– Det är en fråga för programledningen. Den här nuvarande formen med Leif tar ju slut. Säsongen är slut, men om det lägger ner som program vet vi inte än, säger Annika Hamngren.

SVT och GW har nytt samarbete på gång

Samtidigt avslöjar Annika Hamngren att det finns planer på ett fortsatt samarbete med Leif GW Persson, men är hemlighetsfull kring detaljerna.

– Vi har ett annat litet roligt samarbete med honom, dock inte alls av ”Veckans brott”-karaktär, men det kan vi inte säga något mer om i nuläget.

Nöjesbladet har sökt Leif GW Persson, som inte vill kommentera ytterligare.

Publisert:

LÄS VIDARE