Tv-tablå nyårsafton: Bingolotto, tolvslaget på Skansen & Papphammar

◼︎ E.T. ◼︎ Grevinnan och betjänten ◼︎ Sven-Bertil Taube ◼︎ Jill Johnson

Uppdaterad 2019-07-09 | Publicerad 2018-12-31På tv på nyårsafton: ”E.T.”, ”Grevinnan och betjänten” och ”Från och med herr Gunnar Papphammar”.
På tv på nyårsafton: ”E.T.”, ”Grevinnan och betjänten” och ”Från och med herr Gunnar Papphammar”.


På tv idag, 31 dec 2018: Klassiker som ”Grevinnan och betjänten” och ”E.T.” varvas med Jill Johnson och filmen om Monica Z.

Från och med herr Gunnar Papphammar

TV4, kl 17.55: Papphammar är idag inte bara en lustig figur. Han har blivit ett begrepp. Alla vet vad det innebär att bära sig åt som en Papphammar. I rollerna: Gösta Ekman, Mats Arehn och Pia Ekman. Regi: Gösta Ekman. 

Sven-Bertil

Sven-Bertil Taubes liv dokumenteras i ”Sven-Bertil”. Foto: Daniel Nilsson
Sven-Bertil Taubes liv dokumenteras i ”Sven-Bertil”. Foto: Daniel Nilsson

SVT1, kl 18.30: Svensk dokumentär från 2016. Vistolkare, skådespelare och entertainer. Sven-Bertil Taubes karriär täcker nästan ett helt liv. Som son till två legendariska konstnärer hade han mycket att leva upp till.

Detta är berättelsen om Sven- Bertil Taubes liv, berättat med hans egna ord. Det blir en resa genom nio decennier. Även 2/1, 4/1 och SVT24 1/1.

Grevinnan och betjänten

SVT1, kl 19.45: Humorsketch från 1963. Huvudpersonerna minns svunna tider. Betjänten uppträder som den gamla damens uppvaktande kavaljerer samtidigt som han serverar middagen. Det blir många skålar och han blir allt rundare under fötterna. I rollerna: Freddie Frinton, May Warden. Från 1969.

E.T. – the extra-terrestrial. Foto: Universal Studios
E.T. – the extra-terrestrial. Foto: Universal Studios

E.T. – the extra-terrestrial

SVT2, kl 19.10: Steven Spielbergs ljuvliga barn- och familjefilm om en liten ful rymdvarelse, kallad E.T. som blir strandsatt på jorden. Han får hjälp av två snälla barn – spelade av Drew Barrymore och Henry Thomas – att återvända. Samtidigt måste de hålla honom gömd, först för föräldrarna, sedan för myndigheterna.

En varm, charmig, rolig och lite spännande historia som inte riktigt liknar något som gjorts, varken förr eller senare. Den hyllades enormt redan vid världspremiären i Cannes, då den avslutade festivalen och ingen i förväg hade en aning om vad det var för slags film som Spielberg hade gjort.

Sedan blev den en makalös publiksuccé och var den mest inkomstbringande filmen under hela tio år innan Spielberg slog sitt eget rekord med ”Jurassic Park”. (1982)

Jill Johnson live med storband

Jill Johnson sjunger ”The American songbook” med Sandviken big band. Foto: Pär Bäckstrand/TV4
Jill Johnson sjunger ”The American songbook” med Sandviken big band. Foto: Pär Bäckstrand/TV4

SVT1, kl 20.00: ”The American songbook” utgör en sångskatt som går från generation till generation av musiker. I den repriserade konserten, inspelad på Sandvikens kulturcentrum, hyllar Jill Johnson sin pappas musiksmak genom att framföra låtar från samlingen.

Till sin hjälp har hon Sandviken big band.

Bingolotto

TV4, kl 20.00: Det blir stjärntätt när Rickard Olsson och Lotta Engberg bjuder in till nyårsbingo. Det ska göras bokslut för 2018 och innan fyrverkerierna bränns av firar ”Bingolotto” kvällen med underhållning och spel från studion i Göteborg.

Programledare är som vanligt Rickard Olsson, men kvällen till ära får han sällskap av veteranen Lotta Engberg. De gästas av Ola Salo, Lasse Stefanz, Anna Bergendahl, Lasse Berghagen, Siw Carlsson och Gavin James. James är en singer-songwriter från Irland som har turnerat tillsammans med bland andra Ed Sheeran.

I nöd eller lust

SVT1, kl 21.00: En svart komedi som utspelas i samband med ett bröllop. En stark ensemble, med Katarina Ewerlöf, Johan Ulveson, Adam Pålsson, Ellen Bergström, Magdalena In de Betou, Peter Magnusson, Dan Ekborg, Ia Langhammer, Sten Ljunggren och Anita Wall. Ibland blir Kjell Sundvalls komedi mer vulgär buskis än träffsäker vardagsrealism. (2015) 

Tolvslaget på Skansen

”Tolvslaget på Skansen” med Anne Lundberg.
”Tolvslaget på Skansen” med Anne Lundberg.

SVT1, kl 23.15: När det är dags att fira in det nya året vänds blickarna mot Skansen och i år är det Mikael Persbrandt som läser dikten ”Nyårsklockan”.

Förra året var det en skådespelarkollega till Mikael Persbrandt, Krister Henriksson, som uttalade Alfred Tennysons bevingade ord ”Ring, klocka ring”. Diktläsningen är en tradition med anor, första gången ”Nyårsklockan” lästes upp på Skansen vid nyår var 1895. Då var det en anställd som läste den.

Årets nyårsfirande från Stockholm leds av Anne Lundberg. På scenen står bland andra norska Sissel Kyrkjebø, som framför en nyskriven nyårshymn tillsammans med Lilla Kören. Moneybrother hyllar Jerry Williams, och LaGaylia Frazier hyllar i sin tur Aretha Franklin i ett medley.

Edda Magnason i rollen som Monica Zetterlund.
Edda Magnason i rollen som Monica Zetterlund.

Monica Z

SVT2, kl 00.15: Först som sist, detta är en film som står och faller med vem som spelar Monica Zetterlund (1937–2005) och den fortfarande relativt okända sångerskan Edda Magnason är rena uppenbarelsen i rollen.

Peter Birro (manus) och Per Fly (regissör) har medvetet tagit sig stora artistiska friheter när de berättar Monica Z:s och omgivningens liv. Med Kjell Bergqvist. (2013)

JVM – Junior-vm i hockey: Sverige–Kazakstan

SVT1, kl 00.15: Sverige–Kazakstan

JVM – Junior-vm i hockey: Ryssland–Kanada

TV4 och C More, kl 02.00: Ryssland–Kanada

JVM – Junior-vm i hockey: USA–Finland

SVT1, kl 04.30: USA–Finland

Se alla kanalers tv-tablå på TV.nu


LÄS VIDARE