Dokusåpakriget är här

TV

Den som vill kan varje vecka se 17 timmar svenska dokusåpor på bästa sändningstid – hela våren

Foto: Aftonbladets Belinda Olsson såg i höstas alla dokusåpor som sändes under en vecka. Efter det behövde hon psykologhjälp.

Nu hårdnar kampen om tv-tittarna.

Tre dokusåpor startar i dagarna – Big Brother, Club Goa och Fame Factory.

Den som vill kan varje vecka se 17 timmar svenska dokusåpor på bästa sändningstid – hela våren.

Cynisk mobbnings-tv, förnedring och exploatering – invektiven har varit många och hårda. Men aldrig tidigare har dokusåporna haft ett lika starkt grepp om tv-utbudet som nu.

För vågat – men inte dagen efter

Under våren kommer stora delar av de kommersiella kanalernas bästa sändningstid att upptas av dokusåpor.

TV 4 satsar på dejtingsåpan ”Paradise Hotel”, som redan har orsakat upprörda känslor. Trots att man valt att sända den ganska sent på grund av det vågade innehållet går programmet i repris dagen efter – samtidigt dom ”Bollibompa”.

Svårt att slå

I Kanal 5:s trotjänare ”Big Brother” är skandalerna legio. Direktsända sexualakter, fyllefester och sexskämt som går över styr. Årets deltagare har en tuff utmaning framför sig om de ska försöka toppa tidigare säsonger. Men förutsättningarna finns. I huset trängs nämligen en nakenmodell, en ”vanlig” modell som säger sig inte ha något emot att slänga kläderna – och fyra bartenders.

Samlar skandaldeltagarna

TV 3 är den kanal som satsar hårdast på dokusåpor. På måndagkvällen har ”Club Goa” premiär och på onsdag är det dags för årets version av artistskolan ”Fame Factory”. Sedan tidigare går även ”Robinson V.I.P.” på kanalen.

I ”Club Goa” har TV 3 samlat de mest skandalomsusade deltagarna från bland annat ”Villa Medusa”, ”Farmen” och ”Big Brother”. Av första avsnittet att döma kan det bli en ”Spinal Tap”-liknande skrattfest.

Det finns mer

Den som vill kan se dessa dokusåpor 17 timmar i veckan under våren. Då är inte extramaterial i digital-tv eller på webben inräknat. Och skulle inte det räcka så finns ju alltid ”Från koja till slott”, ”Amish in the city”, ”Babes in the bush”, ”Stackars lilla rika flicka”

?

Tidigare artiklar

Dokusåpainvasionen

Anders Thoresson