Värnpliktiga utnyttjas i tv

TV

Arbetet i TV 3:s "Astronauterna" är ett lagbrott

1 av 2 | Foto: "JAG VISSTE INTE" Enligt lag ska värnpliktiga endast utbildas för krigsuppgiften. Men trots detta har värnpliktiga ombord på HMS Heimdal, från Marinbas Ost, arbetat med transporter av deltagarna i TV 3:s satsning "Astronauterna". "Jag visste inte att det var olagligt", säger kanalens programchef Calle Jansson till Aftonbladet.

Nu har svenska försvaret gett sig in i dokusåpavärlden. Värnpliktiga utnyttjas till att arbeta på båtar för TV 3:s program "Astronauterna".

Enligt lag skall värnpliktiga endast utbildas för krigsuppgiften.

Inspelningen av "Astronauterna" gjordes i Stockholms skärgård där de tävlande fick genomgå olika tester, bland annat hoppa från helikopter ner i iskallt vatten. Produktionsbolaget Jarowskij och Försvarets högkvarter skrev kontrakt om att transportera deltagarna och amfibieregementet i Vaxholm fick uppdraget.

Ulf Eriksson på Vaxholms amfibieregemente var kontaktperson för uppdraget och enligt honom får inga värnpliktiga arbeta under ett sådant kommersiellt uppdrag.

Eftersom amfibieregementets fartyg inte klarade isen beordrades Marinbas Osts fartyg HMS Heimdal att göra transporten två kvällar.

Sex värnpliktiga hade då kvällstjänstgöring och arbetade på båten tillsammans med två befäl.

En av dem var kapten Ulf Gran:

"Ska transportera"

- Jag fick inte intrycket att det var ett kommersiellt uppdrag, säger han. Det var militärer från amfibieregementet ombord.

I lagen om totalförsvarsplikt står det att grundutbildningen för värnpliktiga "skall ge de kunskaper och färdigheter som krigsuppgiften kräver".

- Att transportera är ju vår huvuduppgift, säger Ulf Gran. Beställningen kom från regementet och vi kan inte ifrågasätta det.

Och om det varit en kommersiell beställning?

- Då hade vi inte tagit den alls utan rekommenderat ett privat företag.

När Aftonbladet konfronterar TV 3:s programchef Calle Jansson med uppgiften att det är olagligt att använda värnpliktiga, blir han förvånad:

"Jag visste inte"

- Jag visste inte att det var olagligt. Jag är förvånad över informationen, säger han.

TV 3 har köpt produktionen från Jarowskij och enligt Calle Jansson är det svårt att ha kontroll då.

Kommer ni att agera?

- Självklart måste vi gå vidare och se på vad som inträffat.

Viveca Bladh