Filmtips 18 februari

Foto: Ewan McGregor och Jonathan Rhys-Meyers som glamrockare.
TV

Velvet Goldmine

Bioaktuella "24 hour party people" skildrar rock- och klubbscenen i Manchester.

Den här filmen skildrar 1970-talets glamrock.

En av huvudpersonerna, Brian Slade ( Jonathan Rhys-Meyers), har uppenbara likheter med David Bowie, även om han inte alls har Bowies musikaliska talang eller kraftfulla utstrålning.

En annan av huvudpersonerna är en journalist ( Christian Bale) som i mitten av 1980-talet börjar rota i vad som egentligen hände Brian Slade, varför han försvann ur rampljuset.

Och en tredje huvudperson är Curt Wild ( Ewan McGregor), musikalisk kollega till Brian Slade.

Det är en film utan riktigt fokus och som inte så mycket klär av som förstärker myten om att glamrockarna var en samling bögar som älskade att klä upp sig i klänningar och smink.

Ändå är det en oftast sevärd film, tack vare tempot, energin och de duktiga skådespelarna. Toni Collette är utmärkt som Brian Slades exfru.

Kultfakta: Både Jonathan Rhys-Meyers och Ewan McGregor sjunger själva i filmen. Men då Rhys-Meyers röst ansågs vara i svagaste laget, lade man till Radiohead-sångaren Thom Yorkes stämma på några av hans låtar. (1998)

SVT 2

22.30

Tootsie

Dustin Hoffman i en av sina bästa roller, som en arbetslös skådis som klär ut sig till kvinna och, till sin förvåning, får jobb som såpastjärna. En komedi med kvick och fyndig dialog. Jessica Lange vann en birolls-Oscar. (1982)

TV 1000 Cinema

19.00

Nixon

Oliver Stones skildring av Richard M Nixon, hans liv och karriär. Anthony Hopkins är utmärkt i huvudrollen. Filmen har fått anmärkningar för faktafel. Tagen med några nypor salt är den dock ett intressant inlägg och ett porträtt av en tid lika mycket som en man. Många bra skådisar: Joan Allen, Powers Boothe, Ed Harris, Bob Hoskins, Paul Sorvino, Mary Steenburgen och James Woods. (1995)

TV 1000

14.20

Två år i varje klass

Första filmkomedin efter Kar de Mummas (riktigt namn Erik Zetterström, 1904–1997) kåserande memoarer.

Boken kom 1923, uppföljaren ”Sigge Nilsson och jag” tre år senare, och båda två filmades.

I centrum står de unga pojkarna Sigge Nilsson och Putte (Kar de Mumma själv) och de busstreck de hittar på, något som retar både lärarna i plugget, föräldrar och andra släktingar.

Känns lite småfånigt i dag, men tidsbilden är fortfarande rolig.

Sven-Erik Gamble (1924–1976) och Åke Johansson spelade Sigge och Putte i båda filmerna. (1938)

SVT 1

14.15

Familjen Addams återförenas

Tv-serien (1964–1966) fick snabbt kultstatus.

Ändå dröjde det ända till tidigt på 1990-talet innan någon kom på att man kanske kunde göra en underhållande film om familjen som bor i ett spökslott och hyser ett makabert intresse för allt som har med skräck att göra.

Bra skådisar – Raul Julia (1940– 1994), Anjelica Huston, Christopher Lloyd och Christina Ricci, då fortfarande bara ett barn – lyfte särskilt den andra filmen.

Den här är sämre och är gjord med andra människor, både framför och bakom kameran. Här spelas Gomez och Morticia av Tim Curry och Daryl Hannah. (Addams family reunion, 1998)

ZTV

20.00