Idol

PRESENTERAS AV

– När pappa försvann höll jag på att gå under

Av: 

Joacim Forsén

TV

Bagge – om saknaden efter pappan, panikattacker och sina älskade hundar

Han älskade sin pappa över allt annat.

Att förlora honom knäckte Anders Bagge fullständigt.

– Den dagen han försvann höll jag på att gå under.

Anders Bagge, 40, står vid vattenbrynet och slår ut med armarna. Han pekar längs strandlinjen som skiljer Mälaren från hans väl tilltagna grästomt på Ekerö.

– Här ska jag fylla på med en massa sand, det kommer nog att gå åt uppåt 120 ton. Och så ska jag gräva upp en kanal mot huset så man kan köra in båten.

Det har gått ett par minuter sedan Aftonbladet kom på besök och Anders två hundar – engelska bulldogen Ester och golden retrievern Saga – kör intensiv intervallträning över hela elvamanna­planen.

Djuren är överallt. Och ingen av dem är särskilt intresserad av att göra husse sällskap till huset.

Till slut tar Anders helt sonika sin bulldog under armen. Och bär upp henne mot villan.

– Jag älskar mina hundar. De är mitt liv. Ja, jag gillar alla jävla djur. Nästan överdrivet. Men jag fick aldrig ha djur när jag var liten. Det kanske är därför jag inte har barn även om jag längtar efter barn. Djuren blir något slags substitut.

Det har gått två veckor sedan nya ”Idol”-juryn presenterade sig. Omringad av Andreas Carlsson och exfrun Laila Bagge har tv-tittarna fått lära känna Anders som en humorstinn nallebjörn som älskar musik, gräsklippare – och just djur.

Hänger bland gäss & rävar

Under de kommande tre timmarna hinner Anders berätta att han ständigt stannar bilen för att flytta sniglar från vägen. Att han brukar hänga bland gäss och rävar på närliggande Viltjouren när han får ”djurabstinens”.

Och hur han fick adoptera grannens hund som inte ville bo hemma sedan den hade lärt känna Anders.

– Den kom gående in i mitt liv precis när Laila och jag skilde oss. Hunden blev jättekär i mig. Vi sov ihop, blev bästa polare och sen den dagen var vi oskiljaktiga. Det var min nya fru ett tag. Men när jag kom hem på hennes åttaårsdag var hon död. Då bröt jag ihop.

Att förlora hunden blev en av Anders två värsta stunder någonsin.

Den andra var när hans far gick bort 2003. Sven-Olof Bagge jobbade på anrika skivbolaget Metronome och skrev bland annat Forbes ”Beatles”.

– Jag älskade min pappa över allt annat. Han var så snäll och omtänksam. Allt farsan sa var lag. Och om någon tycker att jag har humor så är det bara en dålig kopia av pappas.

Anders skruvar för första gången ned på tempot och sänker röstläget ett par tonsteg.

– Han var min bäste vän. Vi hade så jävla roligt och pratade i telefon två timmar om dagen. Den dagen han försvann höll jag på att gå under. Jag grät och var under isen i nästan ett år. Ringde till telefonsvararen bara för att höra hans röst. Det var som att vara ute i rymden och bli avknipsad från sin färja. Jag var så jävla borta och tappade fotfästet.

Hur tog du dig ur sorgen?

– Jag knipsade banden. Sålde mitt hus i Danderyd för att där brukade farsan sitta. Jag flyttade ut hit långt åt helvete och skaffade min egen borg. Min sambo Petra var ett stöd.

Tar antidepressiv medicin

Borgen på Ekerö förändras ständigt. Det som enligt Anders var ett ruckel när han flyttade är numera en imponerande labyrint av studior, musikrum – och guldplattor.

– Första gången jag skulle producera fick man ta det man fick. Det var en jävla massa konstiga grejer i början. Jag hade gjort en julsingel med Lili och Susie om det hade varit så. Men det gjorde farsan i stället, haha. Jag hade bestämt mig sen jag var liten – jag skulle bli producent.

Det blev han med besked. Ett par decennier senare har han bland annat upptäckt Meja, byggt upp musikbolaget Murlyn och skrivit låtar till allt ifrån Jennifer Lopez till Céline Dion.

På vägen hann han också jobba drygt ett år i omtalade Cheiron-studion.

– Det var makabert bara att få sitta där. Dagge (Denniz Pop, red anm) hade samlat ihop folk som han trodde på. Och alla som han drog dit är de som sen blev musikeran från Sverige. Varenda en. Han hade en fingertoppskänsla som ingen annan i Sverige har.

Hur tog du beskedet om hans död?

– Det var min första panikattack. Jag skulle gå ut med hundarna och kände att det brände till. Jag blev rädd att jag också skulle dö. När jag skulle till kyrkan var jag tvungen att stanna bilen och gå ur. Det kändes som om jag inte kunde andas.

Tio år senare känner han fortfarande av sviterna. Varje dag tar han det antidepressiva läkemedlet Cipramil.

– Ja, fy fan, det var där det började. Jag blev riktigt risig. Under några månader kunde jag inte gå utanför mitt hus. Mitt hjärta bara slog och slog. Det var det värsta jag varit med om.

”Jag hade åtta gräsklippare”

Kommer panikattackerna fortfarande tillbaka?

– Det är inte så farligt längre, men så fort någon dör får jag dödsångest. Jag tror inte jag behöver Cipramil längre, men jag är glad att det finns medicin för sånt där. Det lugnar ned.

Du har tjänat en del pengar på musiken. Vad lägger du dem på?

– Visst, man tjänar mycket pengar i den här branschen och det har jag gjort. Men jag gick in i det här för att hålla på med musik, jag går inte omkring och räknar pengar. För mig just nu handlar det om prylar, prylar, prylar. Jag har sex fulla studior som är värda hur mycket som helst.

Och prylar, som gräsklippare?

– Ett tag hade jag åtta gräsklippare. En gång bestämde jag mig för att jag skulle få finare gräsmatta än grannen och köpte en green-klippare. Men jag tog inte in den i garaget så den rostade. Den kostade 60 000.

– Andra köper kläder, jag köper mina leksaker, säger Bagge och bubblar med ett bekant skratt.

Chatta med Idol-juryn

Torsdag kl 15.30 Chatta med Andreas Carlsson i Idol-juryn

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter och få lägre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Idol