”Andra programledare sa: Varför får han göra Mästarnas mästare?”

1 av 2 | Foto: Natanael Johansson
Jagar nya tävlande Programledaren Michael Leijnegard hjälper själv till med att jaga nya tävlande till ”Mästarnas mästare” – men vid sidan om sitt vanliga jobb på ”Gomorron Sverige”. ”Det är ingen som har en ­budget för det”, säger han.
TV

Michael Leijnegard är ohotad programledare för storsuccén ”Mästarnas mästare” i SVT.

Men många har velat åt hans jobb.

– Andra programledare ringde SVT och undrade ”varför ska han göra det här? Vem är han?”, säger Michael Leijnegard.

I dag är ”Mästarnas mästare” en av SVT:s allra största framgångar.

Att det skulle bli så var det ingen som visste när Michael Leijnegard, 49, fick frågan om att vara programledare.

– Folk sa ”det är ett ­experiment, är du beredd att testa? Det står mycket på spel och det är en ganska stor budget” och jag bara ”javisst”. Och så blev det ju toksuccé ­direkt, säger ­Michael Leijnegard.

”Man känner yes”

Då började telefonerna ringa på SVT.

– Jag fick höra från en källa uppifrån direktionsvåningen att ”nu ska du veta att det har ringt andra program­ledare som tycker att varför ska han göra det här? Vem är han?”. Då känner man bara yes, ­säger han.

Nu gör Michael Leijnegard sin sjätte säsong som programledare. Just när erbjudandet kom ­hade han tankar på att göra annat i karriären.

– Det här har ju förändrat min karriär. Jag var inne på att kanske tagga ner lite, kanske fortsätta som journalist men inte vara i rutan när det här erbjudandet kom. Så det är mycket ”Mästarnas” som gör att jag fortfarande är programledare, säger han.

”Var vårt fel”

Han är själv i högsta grad delaktig i arbetet med programmet även utanför bild – och hjälper också till att få idrottsstjärnor att ställa upp.

Med deltagare som Tommy Söderström, Kajsa Bergqvist och Thomas Ravelli tycker Leijnegard att programmet kanske fått sina bäst komponerade grupper någonsin.

Värre var det första året när programmet gick från en grupp till två grupper.

– Det var en sån skillnad i energi. Det är ju mästarna som gör det och tar man då bort sex personer så händer det ju något. Det året så kände jag att det var vårt fel, vi var inte beredda på förändringen, säger han.