”Det saknar motstycke i svenska fotbollshistorien”

Kevin Walker i GIF Sundsvall.
TV

GIF Sundsvalls match mot Assyriska den 18 oktober flyttas till 20 oktober på grund av att GIF-spelaren Kevin Walker kan tävla i ”Idol” den 18.

Enligt Sportbladets Robert Laul saknar det beslutet motstycke i Sverige.

– När frågan möjligen är på tal är vid stora katastrofer och landssorg, säger han.

Robert Laul.

Kevin Walker har blivit en av favoriterna i ”Idol”. Samtidigt bollar han en karriär som fotbollsspelare i GIF Sundsvall i Superettan. Den 18 oktober riskerade han att hamna i kläm då laget möter Assyriska samtidigt som fredagsfinalen i ”Idol” går av stapeln. I dag meddelades att matchen flyttats så att Walker ska kunna spela. Ett högst ovanligt beslut av Svenska Fotbollsförbundet.

– Det saknar motstycke i den svenska fotbollshistorien att man flyttar en match för att en enskild spelare av olika anledningar inte kan. När frågan möjligen är på tal är vid stora katastrofer eller landssorg. Till exempel när Ivan Turina tragiskt avled, då var det tal om att flytta matchen mot IFK Göteborg men inte ens då gjorde man det, säger Robert Laul.

Vad är dina egna åsikter om att man flyttar matchen på grund av en tv-show?

– Det är väldigt märkligt. Jag respekterar ”Idol” och den glädje det programmet skänker de som deltar och de som tittar men jag tycker idrotten och fotbollen står för betydligt högre värden än vad nöjesprogram i TV4 gör. Svensk fotboll lever under en enorm internationell konkurrens på grund av tv-sändningar från de europeiska ligorna. Om fotbollen kastas runt för att folk ska ha sitt fredagsmys i fred börjar man i fel ände.

Både Assyriska och GIF Sundsvall har godkänt flytten.

– Det relevanta är att Assyriska är nöjda med flytten. Det är de som riskerar att drabbas när spelschemat ändras. Man måste se frågan ur deras perspektiv i första hand.

Hur ser du på Kevin Walkers deltagande i ”Idol” samtidigt som han har en fotbollskarriär?

– Som spelare är det en självklarhet att han ska vilja spela matchen. Han har lagkamrater och betalande supportrar som han ska respektera och vara lojal mot. Allt annat vore att ta ett egoistiskt beslut som gynnar honom själv och hans möjliga musikkarriär. Jag förstår honom på sikt, att han kanske börjar fundera över hur långt karriären kan ta honom. Han var lovande i AIK och har blivit en bra Superetta-spelare men karriären har kanske inte fått den utveckling han trodde.

Om musiken drar så mycket borde han fundera på att ta ett beslut, det är inget fel med det.

ARTIKELN HANDLAR OM

Idol