Svensk thriller blir tv-serie i USA

TV

”Det blir en svensk skådespelare i huvudrollen”

1 av 2 | Foto: AP
Robert Karjel.

Den svenske författaren Robert Karjels thriller "De redan döda" blir amerikansk tv-serie.

I "The swede" blir en Säpo-agent indragen i en internationell utredning.

– Det blir en svensk skådespelare i huvudrollen, säger Berna Levin, exekutiv producent.

"The swede" ska handla om en Säpo-agent som blir skickad till USA för att hjälpa till att förhöra en misstänkt terrorist, som amerikanerna tror är svensk och som vägrar att prata. Då blir agenten indragen i en komplex utredning med trådar bakåt i tiden, där tsunamin 2004 spelar en viktig roll.

"Krävs en stor budget"

Att den svenska romanen nu blir en amerikansk tv-serie är resultatet av en tydlig plan från svenska produktionsbolaget Yellow Bird.

– Vi insåg redan när vi köpte rättigheterna att det skulle krävas en stor budget. Här finns många karaktärer och actionsekvenser och historien utspelar sig i många länder. Det måste göras internationellt, säger Berna Levin, som ska fungera som exekutiv producent tillsammans med Marianne Gray.

Förlagan heter "De redan döda" och är skriven av Robert Karjel, författare och överstelöjtnant.

– Han har varit ute på många hemligstämplade uppdrag och är samtidigt en jättebra författare. Råmaterialet gör att alla som läser fattar direkt, vi jobbar med olika Yellow Bird-projekt i USA och nämnde boken på ett möte och de gick verkligen igång. Det här var en fredag eftermiddag, på lördagen skulle vi flyga hem från LA och på söndagen när vi hade landat hade de läst boken och vi kunde göra en deal, säger Berna Levin.

Produceras av Fox

Chernin entertainment, som på senare tid producerat Tom Cruise-filmen "Oblivion" och tv-serien "New girl", ska nu utveckla projektet och 20th Century Fox TV har rättigheterna till att sända tv-serien. Först på tur står att hitta manusförfattare men självklart är också diskussionerna igång om vem som ska spela huvudrollen som "the swede".

– Alla går ju igång, det blir väldigt roliga konversationer.

Alexander Skarsgård tänker jag?

– Det är du inte ensam om men det finns ju många andra svenska skådespelare där borta också. Det viktigaste för oss är att det verkligen blir en svensk som gör rollen, och att vi ska hålla oss till bokkaraktären, precis som det var med Lisbeth Salander i "Millennium". Det går nästan inte att göra det här annars och det håller alla inblandade med om.

Miranda Sigander/TT