Så tyckte ni läsare

TV

”Körkort är inte en garanti för att man kan köra bil”

Per-Anders tycker inte att alla med körkort är bra förare, men Phille tror att alla kan lära sig med rätt lärare.

Vad tycker du? Mejla!

Alla har förutsättning att ta körkort!! För mej tog det 3 månader. Ägaren till trafikskolan sa.. hade du inte varit så nervös,hade du haft ditt körkort förlänge sen.

Tog det på första skrivningen,även på första uppkörningen.

Det är inte om du tar körkortet, utan när du får det.

Vid uppkörningen var jag hyper nervös,satt och prata för mej själv..30 var det här...här har vi en rondell,osv. Väl tillbaka efter 45-50 minuter,sträckte han fram handen och sa att jag hade klarat körprovet,och att det va en utav hans roligaste uppkörningar.

Han sa..skulle alla köra som du Terese, skulle vi inte ha några trafik olyckor!!!

Jag bara grät av lycka....

Varje morgon när jag vaknar finns tanken där,,jag har körkort.

Tanken tar mej även till min trafiklärare som sa, visa dom andra där ute i trafiken att du kan reglerna och du kan hantera bilen.

Visa tecken i god tid,uppmärksam i korsning,höger reglen,osv osv.

Jag själv undrar bara varför så många bilister är så egenkära, läraren talade även mycket om hänsyn i trafiken, moget körsätt.

Jag själv bor i segeltorp/fruängen,när jag väl måste ut på häradsvägen är det omöjligt,det är en väg vid segeltorps skolan så det är 30 där.

Men är det 2 av 10 som håller hastigheten,,jag skulle se mer hänsyn i trafiken,moget körsätt!!! vänliga veckan, inte bara på häradsvägen utan i hela landet!!

Så det är inte OM du får ditt körkort,det är när du får det.

/mvh Terese G.

-----

Alla kan inte lära sig att köra bil, liksom det faktum att alla kan inte heller bli tex piloter eller skyttar.

Körkort har mer blivit en demokratisk rättighet än ett kompetensbevis.

Sture H

-----

Det är bara att kolla i trafiken, hälften av alla som har körkort kan inte köra bil överhuvudtaget.

Ibland undrar man när Kellogs delade ut körkort i flingpaketen

//Zantarf

-----

Det finns många som inte borde ha körkort, det såg man i TV4:s program "Sveriges värsta....." verkligen fin reklam för Sveriges körskolor ! Att vissa inte kan eller väljer att inte ta körkort är nog bara förståndigt!

/Biker

-----

Hej!

Frun har en kompis som verkligen är livsfarlig i trafiken. Hon har ingen koll bakåt eller i sidled och knappt framåt. Ingen vill åka med henne och hon har ingen känsla för att hon inte duger till att köra bil. Kommer hon på att hon ligger i fel fil bryter hon bara över oavsett hur det ser ut i andra filen. När hennes föräldrar bytte bil blev hon totalförbjuden att röra den. Hur hon fick kortet överhuvudtaget är för mig en gåta.

Hälsningar

Ralph (A- och B-kort)

PS Pensionärer verkar bli stelopererade när de närmar sig en rondell, för inte tittar de sig om utan kör bara rakt ut, alternativt stannar i rondellen för att släppa in andra bilar. Tur man har bra däck på bilen/hojen, har varit nära att klippa ett par förardörrar vid sjukhusrondellen i Umeå. DS

-----

Kan bara konstatera, efter att ha läst inläggen; Om inte alla tycks kunna lära sig att skriva, varför skulle alla kunna lära sig att köra bil??

//M

-----

Hej !

Jag har sett TV 4:ans program om "värsta bilföraren", och kvällens program där man "erkänner" att man är obildbar i ämnet bilkörning.

Om man kollar dessa program så förstår man att det är svårt att köra, bil, och då gäller det en vanlig liten bil.

Vad menas egentligen med att "kunna köra bil"??? Det är ett väldigt vidlyftigt begrepp, enligt mitt sätt att se på saken. Att flytta en bil i storlek Fiat 500, som fanns en gång i tiden, eller att backa med en långtradare med släp, är ju en viss skillnad.

Många som tagit körkort, har trots detta mycket svårt att ta sig fram. Skulle man be dem att göra en så kallad fickparkering så får man först se till att utrymmet som ska backas in i, är tillräckligt stort för att rymma en dragspelsbuss. Backa med släpkärra är ju otänkbart.

Vissa förare har, trots många års bilförflyttande, inte upptäckt att bilarna är utrustade med backspeglar. Gäller så väl utvändiga som invändiga. Skrämmande!

Vem är då jag som är så stöddig?

Svaret är "vanlig bilförare", med körkort sedan 1963. "Körde upp", en decemberdag i Visby med snöstorm i uppförsbacke med en gammal folkabubbla. Sen har inte polisen fått låna kortet, en enda gång.

Har kört i olika trafiksituationer från Nordkap till Österrike. I storstäder, och autobahn och norska trollstigen, som exempel. Har sett olika beteenden i trafiken.

Vill samtidigt passa på att berömma tradarchaufförerna, de gör allt för att underlätta för övrig trafik, vilket man inte kan säga om svenssonförarna som inte hittat backspegeln.

Tack för ordet.

Signaturen: Gotland

-----

Det är sorgligt att ingen snällt och vänligt kan berätta sanningen för de som är olämpliga som bilförare. Har man tagit lektioner för 50-100 000 kronor utan att lyckas borde någon säga stopp! Bedrövligt att snikna bilskolor pumpar eleverna på pengar i all oändlighet. /Eva

-----

Hejsan alla,

jag såg programmet och skulle vilja rekommendera dom som deltog i den, och alla andra för den delen också, att först lära sig hantera bilen 100% innan ni ens försöker ta er fram i trafiken. Åk till nått övergivet flygfält och håll på en hel dag om det behövs.

MVH // Carl

-----

förlåt glömde o säja att när ja fyllde 18 tog ja 10 kör timmar sen skrev jag teorin på förmiddan sen körde jag upp på eftermiddan ok fick mitt kort de tog lite längre tid på lastbil o släp o buss o taxi men jag tog teorin o uppkörningen på samma sätt o lyssna jag kör o ser upp i trafiken o tar inte några onödiga risker för de e dem som blir olyckor bengt

-----

Förbjud mobiler. Nu!

Det är ju skrämmande att se, varje dag, hur många farliga situationer som uppstår i trafiken, på grund av just mobil-

telefoner.

Den som säger att man har kontroll på trafiken samtidigt, är en stor lögnare, eller förstår inte bättre.

Ett förbud är ju en självklarhet. Lika givet som att man inte får kröka, och sen sätta sig i bilen.

Jag är själv yrkeschaufför, och åker upp och ner från arlanda varje dag. Så jag tycker mig veta vad jag pratar om.

Två av tre tillbud, så ser man en mobiltelefon i handen på folk! T.ex skiter många i att blinka, för att dom har en mobil i vänsterhanden.

/victrix73

-----

En 16 åring skulle kunna lära sig köra bil bättre än en 80 åring som haft körkort i 60 år kör. Lasse R

-----

det handlar nog inte om att "man inte kan", Problemet handlar om omogna personligheter som tror att dom kan lära sig att köra, och därefter hur dom vill. Att lära sig hantera en koppling är inga problem, att lära sig plaseringen av bilen är ganska lätt, och vilken sida man kör på, på vägen vet man sedan dagis. Jag tycker att vissa personer helt enkelt bara skulle bli tillsagda "Mogna till innan ni kommer tillbaka, man kan inte uppföra sig hur man vill i trafiken."

/Simon

-----

Apropå debatten om att prata i mobiltelefon, med eller utan handsfree. Kan man inte prata i telefon, och köra samtidigt skall man nog ta t-banan. Eller skall eventuella passagerare beläggas med munkavle? Till sist, körrikningsvisare till moderna bilar (BMW, MB, Volvo) måste vara fruktansvärt dyrt. Eftersom det är så ytters få som har råd att investera i en dylik.

//chaufför´n

-----

mja får nog hålla med om att vissa ska nog hålla sej te cyckel eller fossingar ty man bör kunna hålla många bollar i luften o inte göra nått fel för de kan bli förödande o inte bara se den första metern framför fordonet utan få en bra bild av vägen minst tusen meter framför sej o hela tiden förnya detta o inte fara fram som ett blindstyre de straffar sej hur beror på vad som kommer framför denne person tack från en på vägen i yrket o jag har lärt upp många som fått körkort men ja har vart hård men rättvis

/Bengt

-----

Alla kan lära sig köra bil! MEN alla kan inte köra bil.

Percy.

-----

Det bevisas dagligen att ett körkort inte är en garanti för att man kan köra bil.

Per-Anders

-----

I vår värld verkar det finnas en allmän uppfattning om att den som inte har körkort är en sämre människa. Det är också omvärlden runt omkring den som inte har körkort som upplever detta som ett problem, mer än den körkortslöse själv kan känna.

Det kanske inte är meningen att hela jordens befolkning skall ta körkort...Precis som att alla människor inte har bollsinne.

Joakim Lindberg

"Körkortslös"

-----

Hej,

har lagt ut över 50 000 på billektioner och icke klarat uppkörningen 4 ggr. Hur mycket mer pengar skall man våga satsa?

Vid förra uppkörningen låg jag för nära ett övergångsställe ansåg de. De skulle minst bara 1.5 billängd mellan bil och övergångsstället.

Kostigt eftersom ingen bil stannar så långt ifrån. Enligt den nya Zebralagen sa NN som jag körde upp för i Solna.

Det spelade ingen roll hur bra jag körde alla andra moment. tydligen hade jag åldern som minus också för hon tyckte jag var gammal ( är 48 år). Du har väl hållt på ett tag va, sa hon. Jag känner mig lurad. Ens självförtroende blir påverkat varje gång jag missar körkortet på en "skitsak".

Marita

-----

Jag håller på att ta körkort och jag har väl kanske kört 15 ggr. Det går bättre och bättre för varje gång. I början var det riktigt svårt och mycket att hålla reda på samtidigt, men jag lärde mig snabbt och kan nu nästan allt förutom en del regler. Alla kan lära sig med rätt lärare. Det tar bara längre tid för vissa.

/Phille

-----

Med tanke på hur dåligt många kör, utan att påstå att jag är perfekt, så undrar jag vilka riktlinjer som gäller. Jag har sett allt från förare som kör åt fel håll i rondeller till de som verkar vara färgblinda i trafiken (svårt att skilja mellan grönt och rött). Jag tror att det krävs någon lägsta gräns av intellektuell förmåga för att orka hantera alla intryck som man får i trafiken idag. Slutligen är det under alla kritik att man inte förbjuder samtal i mobiltelefon (handsfree eller inte) under färd. Jag vet själv hur ofokuserad jag blir när jag pratar i mobilen, därför försöker jag undvika det så långt det går.

Starkt infrågasättande och till viss mån självkrirtisk

/Nicolas

-----

Jag är av den åsikten att alla inte har lämpliga egenskaper för att bli en bra förare. Det är samma som med mat, alla kan koka mat men bara en del får den att bli god.

Henrik L.

-----

Det stora problemet är inte personer som saknar kompetens att ta körkort, utan det är de som saknar kompetens och ändå blir utsläppta i trafiken av uppkörningsförrättaren!!!

MVH/

Markus Ericsson

23år besitter både kompetens, A och B kort