Idol

PRESENTERAS AV

Nu är tävlingen en dejtingsåpa

avMartin Söderström

Martin Söderström om en musiktävling som slutade handla om musik

Så blev Sveriges största musiktävling Sveriges största dejtingsåpa.

På mindre än ett dygn.

Spänningen finns kvar.

Men inget handlar längre om vem som ska vinna.

Så konstigt allting blev.

Det var inte det här som den här texten skulle ha handlat om.

Juryns Andreas Carlsson menar att finalistromansen hotar att förvandla slutfajten i Globen till ”en fars”. Det är lätt att se hur den gamle livsnjutaren menar.

Sveriges självutnämnt största musiktävling slutade plötsligt att handla om musik. Helt och hållet. Fokus är nu ohjälpligt flyttat från kamp, vinst och finalnerver till en oväntad kärleksaffär.

Det hette redan på förhand att spänningen gått ur tävlingen som luften i en klantigt försluten ballong. Att allt ändå bara skulle handla om vilken grad av motstånd som Jay skulle få under sin promenadlunk mot prispokalen. Att hans vinst var så säkrad och självklar att skivkontraktet lika gärna hade kunnat delas ut i Göteborg för en vecka sedan.

Exakt så nollställd var dramatikmätaren.

Inget kunde vara mer fel.

Spänningen finns absolut kvar. Problemet för de som fortfarande vill se det här som en tävling är att den inte längre handlar ett dugg om det den borde handla om. Rafflet ligger nu någon annanstans. Inte i vem som sjunger vilken låt och hur bra den gör det. Inte i hur vinnarsången låter och vem som gör den bäst. Utan hur två personer som är ”mer än bara vänner” ska ta sig igenom kvällen. Och hur det kommer att se ut när de gör det. Uppmärksamheten kommer att vara riktad på detaljerna i samspelet mellan Jay och Minnah.

Hur ser de på varandra? Håller de varandras händer? Hånglar de på scenen? Vad händer när tv-kamerorna slocknat?

Ja, ni ser ju själva.

På mindre än ett dygn förvandlades Sveriges största musiktävling till Sveriges största dejtingsåpa. Vem som borde vinna, och varför, är det inte längre någon som tänker på.

ARTIKELN HANDLAR OM

Idol