Filmtips 6 februari

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:
Amy Madigan som tuff, ensam nybyggarkvinna i Vilda Västern.
Foto: AMER PRODUCTIONS
Amy Madigan som tuff, ensam nybyggarkvinna i Vilda Västern.

Viddernas ryttare

Välgjord amerikansk tv-västern om hämnd, rättvisa och mörka hemligheter.

Amy Madigan spelar Jane, en självständig nybyggarkvinna som kämpar för att behålla sin gård.

En religiös sekt är ute efter att tvinga henne att gifta sig med en av de sina. På det sättet tänker de komma över hennes boskap och hennes mark.

Parallellt med detta får vi följa revolvermannen Jim Lassiters ( Ed Harris) liv. Hur han i 13 år har letat efter de människor som kidnappade och drev hans syster i döden.

En dag möter han Jane, när hon som allra bäst behöver en karl som han vid sin sida.

Det visar sig att han genom henne även får upp spåret på sin systers banemän"

Ed Harris och Amy Madigan är ett par även på riktigt. De träffades 1981 när de spelade teater ihop i Los Angeles, i "Prairie Avenue".

De gifte sig några år senare och har en åttaårig dotter.

Bland de många filmer de har gjort ihop, berättade Ed Harris - när jag intervjuade honom för några månader sedan - att "Pollock" och just den här västernfilmen var de som låg honom varmast om hjärtat. (Riders of the purple sage, 1996)

SVT 2

23.15

De oskyldiga

Spännande brittisk thriller med Deborah Kerr. Hon spelar en barnflicka på engelska landsbygden som drabbas av små ungar med övernaturliga krafter.

Bygger på "Härifrån till evigheten" - författaren James Jones (1921-1977) roman - som har filmats åtskilliga gånger. Tre gånger för bio (1961, 1985, 1992), lika många för tv (1959, 1974 och 1990). (The Innocents, 1961)

TV 4

0.15

Vit som synden

Drama som är en tänkt provokation - men inte provocerar!

En fattig fabriksarbetare ( John Travolta) får sparken från jobbet. Han, hustrun och de två barnen blir vräkta. För att hämnas beger sig mannen till fabrikens ägare ( Harry Belafonte) och tar honom som gisslan"

Låter halvtrist, eller hur?

Poängen med den här filmen är att alla har ombytta roller. I filmens Los Angeles är de svarta människorna rika och bor i flotta villor, medan de vita bor i ghetton, svälter, knarkar och är kriminella.

Efter några ombytta rollerscener, känns allt väldigt förutsägbart. Även om det finns ett positivt budskap i filmen och det lite oväntade slutet känns konsekvent, säger filmer som "Boyz N the hood" eller "Grand Canyon" mer om rasismen i dagens storstads-USA.

Utan så duktiga skådisar, hade filmen faktiskt kunnat bli en kalkon. (White man"s burden, 1995)

SVT 1

21.00

American psycho

Filmversionen av Bret Easton Ellis bästsäljare är ännu mer svart komedi. Christian Bale är som klippt och skuren för huvudrollen. Regissören ( Mary Harron) visar att historien också handlar om manliga egon och fåfänga. Med Willem Dafoe, Jared Leto, Reese Witherspoon och Chlöe Sevigny. (2000)

TV 1000

22.00

Animal factory

Drama om några människor i ett amerikanskt fängelse. Mer stämningar än någon direkt intrig, men det räcker ändå rätt långt i skådespelaren Steve Buscemis andra film som regissör. Han har verkligen lockat fram det bästa ur Willem Dafoe, Edward Furlong, Mickey Rourke och Tom Arnold. (2000)

TV 1000

20.00

Publicerad: