”Nya efterlyst” med gammal brottsling

Reporter: Natalie Demirian

Publicerad:
Uppdaterad:

Före detta kriminell blir expert i programmet

1 av 4 | Foto: Programledarna Hasse Brontén, Katarina Wennstam och Tage Åström.

I ”Nya efterlyst” kommer man, precis som vanligt, att hjälpa polisen att lösa brott.

Den här gången kommer även en före detta yrkeskriminell att vara expert i programmet.

– Jag figurerade i programmet många gånger under flera år, säger Anders Adali till Nöjesbladet.

I höst är det dags för säsong nummer 50 av ”Efterlyst”, som nu går under namnet ”Nya efterlyst”.

Fokus kommer som vanligt att ligga på att lösa grova brott och de nya programledarna är Katarina Wennstam, Hasse Brontén och Tage Åström.

Dessutom kommer den före detta yrkeskriminella Anders Adali, 37, att medverka. Adali kommer att göra utvalda reportage och ibland sitta med i programmet som expert.

– Det är jättekul. Jag figurerade i programmet många gånger under flera år. Från det till att faktiskt vara med i programmet och göra något positivt av det, det kunde jag inte ens drömma om. Jag är helt lyrisk inför det här, säger han.

”Livrädd för GW Persson”

Han berättar att han följde programmet noga under sin tid som kriminell och att få medverka fanns på hans ”bucketlist”.

– Jag satt alltid helt klistrad och bänkad inför varje avsnitt. Jag var livrädd för Leif GW Persson och vad han skulle klura ut. Jag höll ju på med rån, men även med ganska mycket annat, som till exempel avancerade inbrott. Man satt och tittade på tv:n för att se vad de hade, och hade de inget så kände man en lättnad. Men det var även spännande och se vad de visste om brotten man utfört.

”Ligger bakom flera större rån”

Efter ett värdetransportrån i Åbo 2007 satt Anders Adali i fängelse i Finland tre och ett halvt år och de sista månaderna i Sverige innan han muckade 2011. Det är det enda större brott han åkt fast för, resten har han kommit undan med.

Han berättar för Nöjesbladet att han var aktiv brottsling i nio och ett halvt år.

– Jag ligger bakom flera större rån i svensk historia under åren som varit.

Vad tror du att folk kommer att tycka om att du medverkar i programmet?

– Jag hoppas att de kommer att tycka att det är bra. Jag har ju ändrat mig, jag är inte samma människa som förut. Jag är vegetarian, jag är ute och kör yoga flera gånger i veckan. Jag skriver böcker, jag var programledare för ”Stoppa tjuven”, jag har medverkat i ”Veckans brott” och ”Brottskod”. Så under åren har jag ändå visat att man kan ändra sig och få ut någonting annat av livet. Jag har fått positiv feedback hittills av folk och hoppas att de tycker att det är positivt nu också.

”Nya efterlyst” får premiär den 2 september klockan 21.00 på TV8.

Publicerad: