Stjärnorna på slottet

Örjan Ramberg: ”Jag kunde inte styra känslorna”

Av: 

Jon Forsling

TV

Örjan Ramberg om tårarna och hur han vill förändra bilden av sig själv

Örjan Ramberg, 66, hade en önskan när han ställde upp i SVT:s ”Stjärnorna på slottet”.

Den skandalomsusade Dramaten-stjärnan ville tvätta bort bilden av sig själv som tuff och macho och låter därför tittarna se honom gråta flera gånger i kväll.

– Den är jävligt tröttsam den bilden. Och den stämmer inte, säger han.

Han skrattar till i andra sidan av luren.

Örjan Ramberg, 66, befinner sig på semester på Kanarieöarna tillsammans med sin flickvän Ninna Prage, 32, när Nöjesbladet ringer upp.

Han har just berättat att Tina Graffman, producent för SVT-succén ”Stjärnorna på slottet”, hade ett enskilt samtal med honom innan inspelningen av hans avsnitt drog igång i fjol.

– Tina sa till mig: försök nu att ge en så snäll bild av dig själv som möjligt. Jag hade i och för sig inga andra intentioner (skratt). Jag hade inget intresse av att sitta där à la Börje Ahlstedt och skälla ut folk, eller fara med någon slags osanning, det var jag inte intresserad av, säger han.

Slagsmål och fyllor

Det är lätt att förstå varför Tina Graffman kände sig manad att ha ett samtal med honom; få skådespelare har varit så skandalomsusade som Ramberg genom åren. De svarta rubrikerna om slagsmål och fyllor och omskrivna förhållanden med kända skådespelerskor som Lena Olin och Ewa Fröling har ofta överskuggat en lysande karriär med roller i stora pjäser på Dramaten och samarbeten med ikoniska regissörer som Ingmar Bergman.

Önskan att ställa den bilden till rätta fanns med honom när han spelade in sitt avsnitt som sänds på SVT i kväll.

– Det var inte därför jag ställde upp i programmet, men det behovet fanns ändå i mig. Jag har alltid tyckt att det som har skrivits om mig i skandalpress och så har varit ensidigt. Men jag kan ju inte säga att det är ett monster som pressen har skapat, jag har ju själv varit med om att skapa den bilden ända sedan 1970-talet. Vissa saker som skrevs var överdrifter, men vissa var sanna och ingen rök utan eld och allt det där. Jag förstod att jag kunde räta upp bilden av mig själv, säger han.

Oplanerade känslor

Därför kommer tittarna att få se en ovanligt öppen och känslosam Örjan Ramberg i kväll. Han gläntar på dörren till sin smärtsamma barndom, om sina skilsmässor, och om sina brister som pappa. Vid flera tillfällen börjar Örjan Ramberg gråta inför kamerorna.

– Jag hade inte tänkt bli så känslosam. Men jag hade aldrig gått in i det där. De där somrarna när jag var liten till exempel, det var en så stor blues i mitt liv så jag sopade det under mattan. Jag pratade inte med någon om det, inte ens med min mor. När det kom ut i programmet blev jag väldigt rörd och kunde inte styra över mina känslor, säger han.

”Hade det svårt”

Örjan Ramberg berättar också om sina vilsna ungdomsår i Göteborg, då han experimenterade med droger och till och från bodde på gatan:

– Jag var hemlös, och hade det väldigt svårt. Det tog tid innan jag kunde ta mig samman. Man kan säga att teatern var lite av en räddande ängel för mig, när jag kom in på Scenskolan och sedan in på Dramaten. Men jag har alltid haft ett glatt humör, så jag tyckte aldrig synd om mig själv. Jag trodde livet skulle vara sådär när man var ung, men när jag tittar tillbaka på det var det ju för jävligt. Visst fan var det, säger han.

Kom det som en överraskning för dig att ditt program blev så känslosamt?

– Jag är egentligen en ganska blödig person. Men jag hade tänkt jag ska nog inte sitta och gråta (skratt). Det har ju varit en del kritik mot det där: alla kändisar som sitter och gråter i tv, vad fånigt det är. Men jag kunde inte göra något åt det, det bara kom tårar helt enkelt.

Man har ju haft en bild av dig som ganska macho. Kan det rentav vara skönt att tittarna får se en annan sida av dig?

– Jag hoppas de gör det, för den är jävligt tröttsam den bilden. Och den stämmer inte. Jag hade några svåra år med trista incidenter som förstärkte den bilden, och kan jag ta bort den så är jag bara glad.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Stjärnorna på slottet

Missbruk