Wistam leder ”Kär & galen”

Publicerad 2011-06-27

Väcker liv i kultsuccén: Hoppas vi får Lottas låt

VÄGRAR SJUNGA

90-talets kultprogram ”Kär och galen” kommer tillbaka.

Sofia Wistam leder nya storsatsningen på Kanal 5.

– Jag och Lotta Engberg har samma look, säger hon.

Lotta Engberg.

Ni minns väl Lotta Engbergs fluff-frisyr och signaturmelodin med bröllopsklockor i bakgrunden? Tävlingsprogrammet ”Kär och galen” sändes mellan 1993 och 1995 på TV4. Nästan 20 år senare tar Kanal 5 över formatet, men det kommer inte att bli sig riktigt likt.

– Vi dammar av det, men kulten i programmet ska finnas kvar. Det kommer att vara tokigt och galet, men respektfullt, säger programledaren Sofia Wistam, 45.

Paren får tävla

Programmet, som kommer att sändas på senhösten, inleds med två stora frierier och följs upp av att paren tävlar mot varandra i olika grenar. Det par som vinner har sedan chans att vinna pengar till sitt bröllop. I slutet av varje avsnitt filmas vinnarna under den borgerliga vigseln.

– Vi vill vända oss till de som vill komma till skott med det här, kanske tjejer som är tokiga på att deras killar aldrig friar. Vi ordnar med ett stort och tokigt frieri, det kan vara på allt från snabbköpet till den stora fotbollsmatchen, säger Sofia Wistam.

Skulle du själv kunna gifta dig i tv?

– Nej, det tror jag inte. Eller kanske, om jag inte hade haft mediarollen. Då hade jag kunnat göra det som en tokig grej, säger hon.

Just nu förhandlar Kanal 5 om en av de viktigaste ingredienserna i programmet: Signaturmelodin. Än i dag kommer många ihåg vinjetten ”Kär och galen” framförd av Lotta & Anders Engbergs orkester.

– Jag hoppas och tror att vi får låten. Programmet får inte kännas mossigt utan nytt och kul. Låten skulle bli som en retroflirt, säger Sofia Wistam.

”Samma färger”

Hur känns det att efterträda Lotta Engberg?

– Jag har också varit med länge i tv, jag har ju 20-årsjubileum i rutan. På tv-bilagornas omslag brukar jag, Jill Johnson och Lotta Engberg se ungefär likadana ut, så att man måste titta till vem det är. Vi har samma färger, samma look. Det säger de också. Men det finns ingen risk att jag kommer sjunga som Lotta gjorde. Man kommer inte höra mig sjunga ”Kär och galen”.

ANNONS