Hugh Grant brottas med nakenheten

TV

Sirens

En australisk komedi med Hugh Grant, Sam Neill, supermodellen Elle Macpherson och ”Ally McBeal”-stjärnan Portia de Rossi, de båda sistnämnda nakna större delen av filmen.

Alla som sett Hugh Grant i ”Fyra bröllop och en begravning”, ”Notting Hill” eller någon annan film, kommer att känna igen hans kroppsspråk, gester och perfekta tajming av repliker även i denna film, som innehåller fria fantasier kring en av Australiens mest provokativa konstnärer, Norman Lindsay (1879-1969).

Hugh Grant spelar en präst - präktig och ständigt lätt generad - i 1930-talets Australien som fått i uppdrag att övertala konstnären (Sam Neill) att dra tillbaka sina mest vågade tavlor från en utställning. Prästen och hans fru besöker konstnären, hans familj och modeller och speciellt den sexuellt förtryckta hustrun (Tara Fitzgerald), blir motvilligt fascinerad av och indragen i omgivningens sexuella rollspel och lekar.

Både modellerna (två av dem spelas av just Macpherson och de Rossi) och husets dräng springer omkring nakna mest hela filmen.

Ändå känns inte ”Sirens” som en ”billig” film som exploaterar nakenheten; regissören John Duigan har hittat precis rätt tonläge för sin charmiga historia.

Det som fastnar i minnet är därför inte just de nakna kropparna, utan sensualismen, den torra humorn och den kraftfulla uppgörelsen med kyrkans hycklande attityd till sexualiteten. (1994)

SVT 1 21.00 /kärlek, humor

Nålens öga

Spännande thriller som utspelas under andra världskriget.

Bygger på en bästsäljande roman av Ken Follett.

Donald Sutherland spelar en tysk spion, utsänd till England. Hans uppdrag, att skaffa förhandsinformation om Dagen D, får förhinder när han blir ihop med en sexuellt frustrerad kvinna, spelad av Kate Nelligan. Ska han låta känslorna eller order från högre ort få avgöra hur hans liv ska gestalta sig..? (Eye of the needle, 1981.)

TV 4 22.50 /spänning, kärlek

GoldenEye

Pierce Brosnans första film som agent 007.

Han är den bäste James Bond-skådisen sedan Sean Connerys tid. Filmen i sig är för övrigt klart bättre än de två senaste filmerna i serien, även om man kanske inte ska fingranska intrigen (om ryska militärsatelliter) alltför noggrant...

Izabella Scorupco och Famke Janssen är två ovanligt färgstarka Bond-brudar. (1995)

TV 3 21.00 /kärlek, spänning, action, humor

Rushmore

En udda och lätt bisarr ungdomsfilm. Ovanlig romantik uppstår när en tonårig skolpojke (Jason Schwartzman), en extrem plugghäst, blir kär i sin lärarinna (Olivia Williams) – och samtidigt rival med udda rikemannen Bill Murray. Gott om överraskningar. (1998)

TV 1000 16.00 /kärlek, humor

I skottlinjen

Spännande thriller av Wolfgang Petersen (”Den perfekta stormen”, ”Air Force One”) med Clint Eastwood som livvakt till USA:s president. John Malkovich är skrämmande obehaglig som en psykopat som planerar ett attentat mot presidenten och idkar en djävulsk katt-och-råtta-lek med Eastwood. Rene Russo spelar en kvinnlig kollega till livvakten. (In the line of fire, 1993.)

TV 1000 Cinema 23.00 /spänning, action, kärlek

Stjärnornas krig

Harrison Ford, Mark Hamill och Carrie Fisher i George Lucas klassiska rymdäventyr. Töntig dialog och halvtaskigt skådespeleri, uppvägs av fantasirikedomen, humorn och de häftiga effekterna. De två uppföljarna visas direkt efteråt. (Star Wars, 1977/1997.)

Canal+ 10.00 /spänning, action, kärlek, humor

Sjätte sinnet

En originell thriller som blev en enorm publiksuccé. Bruce Willis är barnpsykologen som får en speciell kontakt med en märklig, rädd och förvirrad 8-åring (Haley Joel Osment) och hans ensamstående mamma (Toni Collette). Lite långsam, kanske lite överskattad, men filmen har en väldigt suggestiv stämning. (The sixth sense, 1999.)

Canal+ Gul 17.45 /spänning, kärlek

Äventyraren Thomas Crown

Pierce Brosnan som en stenrik gentlemannatjuv som genomför en konstkupp mest för skojs skull. Rene Russo spelar försäkringsagenten som vill få tillbaka en värdefull tavla. En nyinspelning av thrillern från 1968 med Steve McQueen/Faye Dunaway i samma roller. Nya filmen har bättre intrig och är betydligt sexigare. (The Thomas Crown affair, 1999.)

Canal+ 20.00 /spänning, kärlek

Jagad av döden

Förra äkta paret Dennis Quaid/Meg Ryan har bra kemi, i en annars bara halvlyckad nyinspelning av thrillern ”Lysande gift” från 1950. Han har fått i sig ett långsamt verkande gift, hon hjälper honom att jaga rätt på de skyldiga bakom dådet. (D.O.A., 1988.)

TV 1000 20.00 /spänning, action, kärlek

The secret she carried

Amerikanskt tv-drama, om en kvinna som väntar besked på om hennes make eller en våldtäktsman är far till hennes väntade barn. Med Peri Gilpin, från tv-serien ”Herkules”. (1996)

Z-TV 21.00 /spänning, kärlek

Ett litet mirakel – Simon Birch

En sentimental och gripande historia, som bygger på John Irvings roman ”En bön för Owen Meaney”. Handlar om en mycket annorlunda 12-årig grabb (Ian Michael Smith). Med bra skådisar som Ashley Judd, David Strathairn, Oliver Platt och Joseph Mazzello (”Jurassic park”) som bästa kompisen. (Simon Birch, 1998.)

TV 1000 22.00 /kärlek, humor

Friends & neighbors

Ett starkt kärleksdrama av Neil Labute, bioaktuell med ”Betty tur & retur”. Handlar om ett antal människor som bedrar och sårar varandra med giftiga handlingar och repliker. Med Ben Stiller, Jason Patric, Nastassja Kinski, Catherine Keener, Aaron Eckhardt och Amy Brenneman. (Your friends and neighbors, 1998.)

TV 1000 Cinema 1.10 /kärlek

Utan skuld

Jason Miller (”Exorcisten”) i en klichéfylld thriller om hämndlystna fångar på rymmen. (Murdered innocence, 1994.)

TV 3 2.20 /spänning

Darkman 3

Sam Raimis första film om hjälten (Liam Neeson) som får sitt utseende förstört i en explosion, hade glimten i ögat och bra actionscener. Det här är en tröttsam B-kopia, med Arnold Vosloo (”Mumien”) som Darkman och Jeff Fahey i skurkrollen. (Darkman III: Die, Darkman, die, 1996.)

TV 3 21.00 /spänning, action

Project shadowchaser II

Usel uppföljare till en usel första actionfilm, om terrorister som leds av en robot. (1994)

TV 6 21.00 /spänning, action

The glimmer man

Steven Seagal och Keenan Ivory Wayans jagar en seriemördare i Los Angeles. Seagal är patetiskt usel i rollen som en hyperintelligent polis med kärlek för österländsk filosofi. (1996.)

Kanal 5 22.00 /spänning, action

American ninja 3: Blood hunt

Amerikansk B-action, men utan stjärnan från de första filmerna, Michael Dudikoff. (1989)

Kanal 5 1.35 /spänning, action

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM

Hugh Grant