Filip & Fredrik blir vinnare – hur det än går

TV

Är nominerade både för sina egna och sitt bolags program

Foto: Filip och Fredrik.

För första gången blir en kvinna årets sportprofil.

Annars dominerar Filip & Fredrik inför årets Kristallengala och är stora vinnare oavsett om deras egna program vinner eller förlorar.

12:e året med tv-priset, som fortfarande har en hel del skavanker i nomineringsprocessen.

Det gäller framför allt när kanaler (läs: SVT, som har så många hundratals program) måste välja bort en del av sina egna bra program och pusha för andra. Populära och/eller bra program som ”Allsång på Skansen”, ”Melodifestivalen”, ”Allt för Sverige” och ”Doobidoo” är helt förbisedda på Kristallengalan.

Det gäller också när man låter tittarna rösta fram de nominerade tv-profilerna, men låter omröstningarna ske rätt mycket i skymundan.

Då kan det bli så märkligt som att Petra Mede – hyllad för sina insater i Eurovision song contest i hela Europa – inte kan bli en av årets kvinnliga programledare, medan Måns Zelmerlöw kan bli en av årets manliga, för sin inte riktigt lika profilerade insats i samma program.

Och inget ont om Johanna Ojala, expert i SVT:s Vinterstudion, men ska det verkligen räcka för att bli public service-tv:s största sportprofil?

Nu blir det, för första gången, ett race mellan enbart kvinnliga sportprofiler när tv-tittarna ska rösta fram en vinnare. En ny tid är, till sist, här, även i sportvärlden.

André Pops kanske kan få ett specialpris, för mest oväntade stilbyte, under årets fotbolls-EM…

Det är inte säkert att Filip Hammar och Fredrik Wikingsson vinner ett enda pris själva, trots sex nomineringar för sina program.

”Trevligt folk deluxe” är ju ”bara” ett avknoppningsprogram av (en ännu bättre) långfilm. ”Breaking news” är, minst sagt, ojämnt. ”Jorden runt på 6 steg” är ett koncept åtminstone jag tyckte var för utdraget. Som programledare får de nog stryk av David Hellenius. Och ofta djupt gripande ”Ska vi göra slut?” har inte längre nyhetens behag och förlorar därför mot ”Vänligen Lars Lerin”.

Det fina i den kråksången, för Filip & Fredrik, är att de då ändå vinner.

Deras bolag Nexiko har nämligen producerat både det och ett annat dubbelt nominerat SVT-program, ”Gympaläraren”.

Ja, faktum är att Filip & Fredriks bolag även producerar själva Kristallen-galan. Så vinnare blir de nog hur som helst, söndag 4 september.