BBC

Stora bakslaget för SVT - får inte sända nya Sherlock Holmes

avEmilia Berntsson

Rättigheterna går istället till Netflix

1 av 3
Tillsammans med skådespelaren Benedict Cumberbatch har Martin Freeman anpassat Sherlock Holmes till 2000-talet.

SVT hoppades få sända även nya säsongen av ”Sherlock Holmes”.

Så blir det inte.

Istället går de globala rättigheterna till Netflix skriver TVdags.

Idag avslöjades det att SVT får se sig brädade i kampen om nya säsongen av ”Sherlock Holmes”. Distributören BBC Worldwide säljer istället rättigheterna till Netflix.

– Trots ansträngningar från SVT:s sida i täta kontakter med BBC Worldwides högsta ledning, så har beslutet tyvärr inte gått att påverka eftersom beslutsfattandet skett på en global nivå, säger Henrik Palm, inköpare på SVT, till TVdags.

Inte en chans mot Netflix

SVT, tillsammans med ungefär 150 andra tv-bolag som tidigare har visat serien, hade ingen chans att vinna över i Netflix om den populära seriens fjärde säsong.

– Netflix är extremt hungriga efter rättigheter och kan erbjuda stora summor pengar. Det är svårt för en lokal aktör att hålla emot när affärerna sker på en global nivå, säger Henrik Palm.

Det här är andra gången Netflix snuvar SVT på sändningsrättigheter till populära tv-serier, ”Black mirror” såldes nämligen på ungefär samma sätt.

Den nya säsongen av ”Sherlock Holmes” har premiär den 1 januari på BBC. När den börjar visas på Netflix är ännu inte klart.

ARTIKELN HANDLAR OM