– Det var en jävligt rå tid

Av: Christoffer Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Så förvandlades Stockholm till mörkt, blodigt 1790-tal på tv

Anno 1790 är ett påkostat kriminaldrama i 1700-talsmiljö.
Anno 1790 är ett påkostat kriminaldrama i 1700-talsmiljö.

Ingredienserna för ett mörkt, storslaget historiskt drama med mordgåtor?

Ta producenten från ”Arn” och rör om med manusförfattaren till ”Flickan som lekte med elden”.

– Slutet av 1700-talet var inte bara omvälvande, utan jävligt rått också, säger ”Anno 1790”:s producent Johan Mardell.

Johan Mardell, producent för ”Anno 1790”.

I kväll sänds det fjärde avsnittet av SVT:s satsning ”Anno 1790”. Det är ett påkostat kriminaldrama där Peter Eggers, 31, och Joel Spiras, 30, omaka karaktärer löser brott som om de vore Sherlock Holmes och Dr Watson.

”Drivs av klurighet”

Men hur påkostat?

– Väldigt mycket. Budgetstorleken är ingenting som SVT vill gå ut med, men jag kan säga att den är ordentlig, berättar seriens producent Johan Mardell, 49, som tidigare producerat ”Arn – tempelriddaren”.

Det var Mardell som kom på grundidén till serien och genom ett samarbete med manusförfattaren Jonas Frykberg, 50, (”Flickan som lekte med elden”) föddes seriens mörka karaktär.

– Utgångspunkten var att göra ett kriminaldrama utan alla moderna hjälpmedel. Berättelsen drivs av klurighet och tankekraft plus att det är en jävligt dramatisk tid som är väldigt filmatisk, säger Mardell.

”Fräckare”

Inspirationen har hämtats från storserierna ”Tudors” och ”Rome”. Ett mål har varit att använda sig av ett modernt bildspråk.

– Det finns en tendens att man tar sig an historiska dramer med för mycket respekt. Vi har försökt närma oss berättelsen lite fräckare och mer modernt för att skapa en nerv i bildspråket, säger Johan Mardell.

Publicerad: