Påskens bästa tv – här är godbitarna

Av: Karolina Fjellborg

Publicerad:
Uppdaterad:

PÅSKENS TV. Småläbbigt kostymdrama, en makaber gotisk saga och minnen av två folkkära män som har lämnat oss.

Här är påskhelgens bästa tv.

Foto: BBC.
Alex Hassell, Romola Garai och Anya Taylor-Joy i ”Miniatyrmakaren”.

1. Miniatyrmakaren


Varje högtid kräver sitt brittiska kostymdrama, och påskens heter "Miniatyrmakaren". Det är en BBC-dramatisering av Jessie Burtons bästsäljare, om en ung kvinna från den holländska landsbygden som kommer till Amsterdam i slutet av 1600-talet för att börja sitt nya liv som hustru åt en välbärgad köpman. Men saker och ting blir inte alls som hon har tänkt sig, när hon kliver in i ett slutet hus fullt av hemligheter. Och när hon får en udda present av sin nye make – en exakt kopia av deras hem i dockskåpsstorlek, som inreds bit för bit av en mystisk miniatyrmakare som verkar veta mer än hen borde – dras snaran åt kring hushållet Brandt.
Tre delar, med en mycket bra Romola Garai i rollen som köpmannens asketiska och ganska otäcka syster Marin.


SVT1, 22.00 på skärtorsdagen


Foto: SVT.
Rikard Wolff.

2. Rikard - om Rikard Wolff


På långfredagen sänder SVT en K Special om Rikard Wolff, som gick bort i höstas bara 59 år gammal. Ett fint och berörande porträtt signerat Julia Stanislawska, som följde den folkkäre skådespelaren och sångaren under fem års tid.


SVT2, 20.00 på långfredagen


Foto: Eric Milner/Netflix.
Neil Patrick Harris i ”Syskonen Baudelaires olycksaliga liv”.

3. Syskonen Baudelaires olycksaliga liv


Den första säsongen av den här serien baserad på barnböckerna skrivna av Daniel Handler under pseudonymen Lemony Snicket – om de tre överintelligenta och föräldralösa syskonen Baudelaire – var en höjdare. En mörk, makaber och tragikomisk gotisk saga, med Neil Patrick Harris i sitt absoluta esse som den onde klanten greve Olaf, som smider den ena djävulska planen efter den andra för de stackars olycksaliga barnen.
Och nu kommer den andra (av sammanlagt tre) säsonger, som består av tio avsnitt och introducerar ett nytt gäng kända ansikten i spännande biroller. Bland andra "Veep"-favoriten Tony Hale, Nathan Fillion och roliga Lucy Punch.


Netflix, långfredagen


Foto: Jonathan Ford/ITV.
Shaun Evans i ”Unge kommissarie Morse”.

4. Unge kommissarie Morse


Den som söker den perfekta mixen av välskräddade brittiska retrokostymer och trivsamt, inte för blodigt kriminaldrama hittar den i den här prequelserien till klassiska "Kommissarie Morse", med Shaun Evans i rollen som en ung Endeavour Morse.
I den femte säsong som börjar nu och består av sex avsnitt, har dock året hunnit bli 1968, och Morse den yngre är inte så mycket rookie längre, utan befordrad, äldre och med en begynnande grinighet. Med andra ord en bra bit på väg mot den gubbigare originalversionen.


SVT1, 21.30 på påskafton


Foto: SVT.
”Avicii: True stories”.

5. Avicii: True stories


Man behöver inte vara något större Avicii-fan för att ha behållning av den här dokumentären av Levan Tsikurishvili. För lika mycket som den handlar om artisten, discjockeyn, låtskrivaren och producenten Tim Berglings framgångar och turnerande, är den en närgången och svettig skidring av stress, ångest, utbrändhet och kändisskapets baksidor.


SVT2, 21.00 på påskdagen


Foto: SVT.
Jerry Williams i ”The farewell show”.

6. Jerry Williams - The farewell show


Med anledning av national-rockklenoden Jerry Williams bortgång visar SVT hans farvälshow "The farewell show". Nu kompletterad med intervjuer och tillbakablickar på Williams långa karriär.
Två timslånga delar, som sänds direkt efter varandra.


SVT2, 17.00 på annandag påsk


Foto: Ulrika Malm/SVT.
Scen ur ”Bonusfamiljens” säsongsavslutning.

7. Bonusfamiljen


Dags för säsongsfinal av briljanta "Bonusfamiljen", med en fantastiskt obekväm middag, ett (till) bröllop – och ett avslöjande som bäddar för ännu mer stök i den tredje säsong som ska spelas in nu i vår.


SVT1, 21.00 på annandag påsk


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publicerad:

LÄS VIDARE