Kultförklaras – eller så gör de magplask

Publicerad:
Uppdaterad:

Tre av de fem tävlande banden i premiären av ”Dansbandskampen” bildades så sent som förra året.

Kalas, Dollies och Kändiz är unga, oprövade – och totalt okända.

Dallrande nerver i direktsändning inför en kräsen miljonpublik innebär troligen respass från Strängnäs.

Det bäddar för en promenadseger för veteranerna i Bengt Hennings och Scotts, som jag tror går vidare ganska lätt till nästa vecka.

Varje avsnitt av ”Dansbandskampen” består av två tävlingsmoment, och åtminstone det första är starkt influerat av ”Idol”.

Det går ut på att banden framför en kort snutt av en ny eller gammal hitlåt, som de själva valt ur en fördefinierad lista med 100 låtar.

I kväll får vi bland annat höra låtar som i original spelats in av Dolly Parton (och det är väldigt fyndigt att orkestern heter Dollies), Cher, Robbie Williams och – Kiss.

Åldermännen i Bengt Hennings sticker ut hakan med sitt val, Kiss-klassikern ”I was made for loving you”.

Det får mig att se två möjliga scenarier: antingen gör Bengt Hennings en Torgny Melins och blir kultförklarade, eller så blir det ett magplask så praktfullt att vi aldrig glömmer det.

”Dansbandskampens” äldsta deltagare bildades redan 1967, och fick en rejäl skjuts på karriären när bandets saxtrio Robert Muhrer, Martin Lindqvist och Roland Ask belönades med dansbandspriset Guldklaven i somras.

Kvällens andra tävlingsmoment – och här har fem deltagare blivit fyra – går ut på att varje band ska spela en känd dansbandshit, som slumpmässigt väljs ut från en lista med 50 klassiska dansbandslåtar.

Jag är tveksam till upplägget att lotten fått avgöra vilka låtar som ska spelas, och tycker att banden i stället borde fått välja en låt de verkligen känner för och brukar lira ute.

Michael Nystås

Publicerad: