Carina Bergs miljonklipp

avHelena Trus, Torbjörn Ek

TV

Kanal 5:s kupp – så lockade de över hyllade profilen från TV4

1 av 5 | Foto: FLYTTAR UT Närmare 1,3 miljoner tv-tittare såg Carina Berg flytta in hos Dolph Lundgren i säsongspremiären förra veckan. Sju avsnitt återstår innan serien alltså läggs ned.

TV4 förhandlade i månader. Så kom dråpslaget.
Carina Berg går till konkurrenten Kanal 5.
Enligt Nöjesbladets källor kostar värvningen flera miljoner - plus en månadslön på omkring 100 000 kronor.

Carina Berg, 34, flyttar ut. Den populära programledaren lämnar TV 4 efter sju år för nya utmaningar hos konkurrenten Kanal 5. Det gör att den femte, pågående säsongen av "Berg flyttar in" blir den sista.
– Det finns ett väldigt kreativt bubbel på Kanal 5 som är roligt. Man kan se det som att jag har fått en väldigt fin uppväxt på fyran under sju år, men nu har jag hamnat i puberteten och då passar Kanal 5 bättre, säger Carina Berg.

”Fått bra erbjudanden”

Enligt uppgifter till Nöjesbladet har Kanal 5 betalat minst två till tre miljoner för supervärvningen. Enligt branschkällor kan Carina Berg dessutom håva in en månadslön på över 100 000 kronor.

Men pengarna vill hon inte prata om:

– Jag har fått bra erbjudanden från flera håll, men det har inte varit avgörande. Jag har gått på magkänsla, säger Carina Berg.

– Fyran är som ett stort skinande skepp med massor av människor som guppar på havet. Men Kanal 5 är i stället en snabb liten båt som swishar förbi.

Samtidigt erkänner hon med ett skratt:

– Jag får så jag klarar hyran. Och jag kan till och med köpa biff på fredan.

Enligt uppgifter till Nöjesbladet fick TV4 reda på Kanal 5:s värvning i slutet på förra veckan.

Carina Bergs kontrakt med TV4 går ut vid årsskiftet och enligt kanalens programchef Fredrik Arefalk har man gjort allt för att försöka behålla sin fixstjärna:

– Vi har pratat under många månader det här året. Men till slut landade vi i det här. Visst känns det vemodigt att hon lämnar oss, men jag har full respekt för hennes val och önskar henne all lycka till, säger han.

Ett slag mot TV4

På TV4 har Carina Berg förutom "Berg flyttar in" lett en mängd program som baserats på utländska format så som "Idol", "Stjärnor på is" och "The Voice".

Kanal 5:s kanalchef Calle Jansson betonar att det blir annorlunda på den nya kanalen:

– Hos oss får hon en frihet att jobba med tv-program som skapas kring henne. Vi utgår från individen. Vi tar inga tv-format utifrån där vi klämmer in en programledare.

Värvningen har lämnat en bitter eftersmak bakom kulisserna på TV4. Så sent som förra veckan gick man miste om "Bragden i Berlin" efter att ha sålt rättigheterna till Tyskland-Sverige till just Kanal 5.

– Det är ett jättejobbigt slag mot TV4, säger en person med insyn.

1 av 4

Fler kända värvningar i tv-världen

Från TV4 till SVT till Kanal 5. Christine Meltzer har gjort en gedigen resa mellan kanalerna. 2011 värvades hon av Kanal 5 från SVT för att göra humorsatsningen ”Partaj”. Under SVT-tiden var hon programledare för ”Dans‧bandskampen” och ”Melodifestivalen”.

Kristian Luuk leder i dag ”På spåret” tillsammans med Fredrik Lindström på SVT. Han lämnade TV4 efter tio år för att leda Melodifestivalen i SVT 2007 och 2008.

Ernst Kirchsteiger lämnade SVT och ”Sommartorpet” efter åtta år och gick till TV4.

Peter Jihde slutade på TV4 2001 och gick till SVT. Men 2007 lockade TV4 tillbaka profilen, och han har utöver sport även lett ”Idol”.

ARTIKELN HANDLAR OM

TV4

Kanal 5