Knutby

En skev, sexuell och skrämmande religiös tragedi

”Knutby” balanserar på gränsen – men går inte att titta bort från

Av: 

Karolina Fjellborg

Einar Bredefeldt, Alba August och Aliette Opheim i ”Knutby”.
Einar Bredefeldt, Alba August och Aliette Opheim i ”Knutby”.

TV

TV-RECENSION Det går inte att titta bort när Knutbydramat spelas upp som en skrämmande, översexuell och allt skevare religiös tragedi.

Betyg: 4 av 5 plus

Knutby

C More

Av Fredrik Agetoft, Jonas Bonnier och Anna Platt, med bl a Aliette Opheim, Alba August, Einar Bredefeldt, Amy Deasismont, Malin Persson, Emilia Roosmann, Joakim Sällquist, Klara Hodell Risberg, Joakim Lang, Nils Wetterholm, Tina Pour Davoy.


DRAMA De händelser som ledde fram till det spektakulära Knutbyfallet 2004 dramatiseras i C Mores och TV4:s ”Knutby”, som är baserad på Jonas Bonniers roman, och regisserad av Goran Kapetanović.

Det är en serie som är mer intresserad av att skildra vad som hände, vilket vi ju egentligen redan vet, än att på riktigt försöka förstå varför det hände. Några djupare insikter i hur så många kunde svepas med i just den här specifika galenskapen ges inte. Och det är naturligtvis en svaghet.

Ändå blir man uppslukad, när ett så här bisarrt och skrämmande stycke verklighet spelas upp av skickliga skådespelare.

Alla namn är ändrade, men det råder inga tvivel om att seriens ”Eva” (Aliette Opheim) är Åsa ”Kristi brud” Waldau, att ”Anna” (Alba August) är ”barnflickan” Sara Svensson, och att ”Sindre” (Einar Bredefeldt) är pastorn Helge Fossmo.

Anna – en ung och naiv kvinna, som i och med en kort tillbakablick mot bardomen blir den enda karaktär som manusförfattarna över huvud taget gör en ansats att förklara – flyttar till Knutby, för att som barnflicka bli en del av den frikyrkoförsamling som för henne ter sig som en varm och from gemenskap.

Men snart krackelerar den idyll som aldrig fanns, och manipulation, maktspel, social utfrysning, grupptryck, hjärntvätt, fanatism och både mer och mindre religiöst sanktionerat vänsterprassel slutar i mord och bedrövelse.

Många skådespelare bör nämnas. Absolut August, vars Anna blir allt mer av ett knippe trasiga nerver på utsidan av huden. Men också, bland andra, Bredefeldt, Amy Deasismont, Malin Persson, Emilia Roosmann och Klara Hodell Risberg, som gör seriens vettigaste roll som Sindres första fru, som dör under mystiska omständigheter ganska tidigt i historien.

Men Opheim. Hon är verkligen någonting utöver det vanliga, och precis på rätt sida av gränsen till för mycket, som den oberäkneliga och otroligt otäcka Eva. En kvinna vars vägar sannerligen äro outgrundliga.

”Knutby” lämnar en med många frågor, och är bitvis farligt nära att kännas som sektkitsch med alla sina kåta fanatiker.

Men serien lyckas med sin vanskliga balansgång, och som ett tragiskt, allt skevare och oerhört obehagligt spänningsdrama levererar den verkligen.


”Knutby” har premiär på C More den 1 november, och visas även i TV4 med start den 11 november.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!


Publisert:

LÄS VIDARE

Höstens 20 bästa tv-serier – från ”Solsidan” till nya ”Dexter”

ÄMNEN I ARTIKELN

Knutby

C More

TV4

Tv-recensioner

Aliette Opheim