Stina Wollters kroppsångest inför ”Let's dance”

”Jag var inte beredd på den osäkerhet jag skulle känna”

1 av 3
TV

Hon har gjort sig känd för sina spontandanser på Instagram och kroppsaktivism.

Men när radioprofilen Stina Wollter deltar i ”Let’s dance” måste hon återigen ta kampen mot det hon redan besegrat:

– Jag var inte beredd på den osäkerhet jag skulle känna.

Stina Wollter, 52, är onekligen en av årets mest färgstarka deltagare i ”Let’s dance”. Med sina kroppsbejakande danser har hon erövrat sociala medier och rätten till att vara precis den hon är.

Men när Stina Wollter ställer upp i ”Let’s dance” kommer ångesten plötsligt smygande igen och rädslan för att inte passa in.

– Helt plötsligt handlar det väldigt mycket om kroppen. Jag var inte beredd på den osäkerhet jag skulle känna, säger Stina Wollter, som berättar att hon grät när hon skulle spela in vinjetten till ”Let’s dance”.

”Det är som en armé i mig”

I ett uppmärksammat Instagramklipp berättade hon om bakslagen.

– Jag kände sorg att jag skulle behöva ta den här matchen en runda till. Men det är dags igen, och jag vill inte bjussa patriarkatet på min rädsla.

Så det du har jobbat bort under åren har kommit tillbaka nu?

– Föreställ dig själv att du fostras i att alltid tänka att det är något fel på dig, att du alltid ska kunna förändra dig litegrann, säger Stina Wollter.

– Med de feministiska verktygen så erövrar du en plattform där du känner dig trygg, och det har jag gjort med Instagram. Och nu ska man plötsligt byta. Du ser ju runt omkring hur proffsdanserskorna ser ut. Jag är inte opåverkad av det. Jag måste uppbåda all min självacceptans, den är som en armé i mig nu, för jag vill ju kunna sträcka på mig.

Förbereder sig på näthat

Stina Wollter säger att hon är beredd näthat och elaka kommentarer i samband med sin medverkan i ”Let’s dance”.

– Det finns ju så många uppfattningar att man som kvinna ska vara på ett visst sätt. Så fort du inte gör det blir folk så fruktansvärt nervösa att de måste kalla dig något fult eller trycka ner dig, säger Stina Wollter och fortsätter:

– Självklart kommer det att hända. Men jag har bestämt mig för att mobilisera all kärlek och stöd jag har från annat håll.

Det är inte heller de nio övriga deltagarna som hon tävlar mot i år.

– Inte fan tävlar jag mot mina danspolare, nej, nej, nej. Möjligtvis tävlar jag för att skapa utrymme för just den här människan med exakt den här bakgrunden, säger hon och pekar på sig själv.

”Let’s dance” har premiär 10 mars.

ARTIKELN HANDLAR OM