Rosenskimrande underdogfantasi som skriver om Hollywoodhistorien

Så bra är Ryan Murphys nya Netflix-serie ”Hollywood”

”Hollywood”.
”Hollywood”.

TV-RECENSION Superproducenten Ryan Murphy funderar över hur Hollywood hade kunnat se ut, om spelreglerna hade ändrats tidigare, i sin nya, både nostalgiska och inspirerande Netflix-serie.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Hollywood

Netflix
Säsong 1
Av Ryan Murphy och Ian Brennan, med bl a Darren Criss, David Corenswet, Jeremy Pope, Dylan McDermott, Patti LuPone, Jim Parsons, Holland Taylor, Samara Weaving.


DRAMA Hur hade Hollywood och nöjesindustrin sett ut i dag om de fördomar och maktförhållanden som fortfarande sitter i väggarna hade rubbats för länge sedan? Om en viss hudfärg, ett visst kön eller en viss sexuell läggning hade slutat att innebära ett hinder för framgång och inflytande redan på 40-talet?
Det utforskar superproducenten Ryan Murphy, tillsammans med sin parhäst Ian Brennan, i sin andra Netflix-serie (efter förra årets ”The politician").
”Hollywood” utspelar sig strax efter andra världskrigets slut, och följer ett antal karaktärer – vissa tagna ur verkligheten, vissa inspirerade av verkliga personer och andra helt uppdiktade – som drömmer om att lyckas i filmbranschen, och efter diverse fadäser, besvikelser och förnedrande uppdrag (ofta med sexuella inslag), samlas kring produktionen av en banbrytande film.
En film med en homosexuell, svart manusförfattare (Jeremy Pope), en regissör med asiatiskt påbrå (Darren Criss), en svart skådespelerska i huvudrollen (Laura Harrier) och både en asiatisk kvinna (Michelle Krusiec som Anna May Wong) och en homosexuell man (Jake Picking som Rock Hudson) i biroller. Och studiochefen, med makten att ge grönt ljus för det hela, är en judisk före detta hemmafru i 70-årsåldern (Patti LuPone).
Det är en oerhört karismatisk ensemble (andra stora roller görs av David Corenswet, Dylan McDermott, Samara Weaving, Joe Mantello, Holland Taylor och Jim Parsons, som spelar den ökände agenten Henry Willson), och ”Hollywood” är lättsmält, peppande och välgjord underhållning som fungerar både som ett nostalgiskt kärleksbrev till Hollywoods guldålder, och som en inspirerande ”tänk om”-saga.
En initialt lite förvirrande men allt mer engagerande underdogfantasi sedd genom för Murphy ovanligt rosenskimrande glasögon, med ett varmt anslag – och ett klassiskt drömfabriksslut.


”Hollywood” har premiär på Netflix den 1 maj.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE