Byråkrati och grav inkompetens i rymden

Så bra är ”Veep”-skaparens nya komedi

”Avenue 5”.
”Avenue 5”.

TV-RECENSION Armando Iannucci går från politisk satir till sci-fi-komedi. ”Avenue 5” är sannerligen ingen ny ”Veep”, men ändå ganska rolig när den väl kommer i gång.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Avenue 5

HBO Nordic
Del 1-4
Av Armando Iannucci, med bl a Hugh Laurie, Suzy Nakamura, Rebecca Front, Zach Woods, Josh Gad, Nikki Amuka-Bird och Lenora Crichlow.


SCIENCE FICTION-KOMEDI ”Veep”-skaparen Armando Iannuccis nya HBO-komedi utspelar sig i framtiden, och följer personalen och passagerarna ombord på Avenue 5. Ett lyxigt rymdkryssningsfartyg där gästerna under några veckor skulle ha njutit av spa, yogaklasser och dignande bufféer på sin tur runt Saturnus – om inte ett tekniskt haveri hade inträffat, och skjutit upp deras beräknade ankomsttid hem till Jorden med ett par år.
Det tar ett par avsnitt för ”Avenue 5” att hitta sitt flyt. Humorn är inte alls lika vass som i ”Veep” (vad hade rimligtvis kunnat vara det?), och dialogen inte ens hälften så grov. Men även här drivs det med byråkrati och maktens inkompetens, och ensemblen är mycket sevärd.
Hugh Laurie briljerar som en kapten som inte har en aning om vad han håller på med, ”Silicon Valleys” Zach Woods är perfekt rollbesatt som entusiastisk kundrelationsansvarig, Josh Gad spelar idioten med pengarna, och Suzy Nakamura hans högra hand. Och svenske Adam Pålsson dyker upp i en biroll som inhyrd modell med festligt korkad uppsyn.
Hur lång livslängd ”Avenue 5” har är oklart, då komiken är byggd mer runt själva situationen än runt karaktärerna, men jungfrufärden är i alla fall underhållande nog att hänga med på.


”Avenue 5” har premiär på HBO Nordic den 20 januari.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE