Fortfarande bra – men man saknar det lilla under man såg sist

Så många plus får den andra säsongen av Josephine Bornebusch ”Älska mig”

Publicerad 2020-09-09

”Älska mig”.

TV-RECENSION Det är tråkigt att behöva konstatera, men ”Älska mig” klarar inte den svåra andra säsongen riktigt så bra som man hade hoppats.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Älska mig

Viaplay
Säsong 2
Av Josephine Bornebusch, med bl a Josephine Bornebusch, Sverrir Gudnason, Gustav Lindh, Johan Ulveson, Sofia Karemyr, Nina Zanjani, Görel Crona.


DRAMA När den första säsongen av Josephine Bornebusch älskade ”Älska mig” slutade, verkade saker och ting ha ordnat upp sig för läkaren Clara (Bornebusch), hennes pappa Sten (Johan Ulveson) och hennes lillebror Aron (Gustav Lindh). Men i säsong två tornar nya problem, kring nya och gamla relationer, pengar, arv, barn och jobb, upp sig.

Clara och hennes Peter (Sverrir Gudnason) ligger på schema för att försöka få barn, och deras besök hos en fertilitetsläkare (Ulf Stenberg) får oanade konsekvenser för dem båda personligen såväl som för deras förhållande. Även Claras kollega och bästa vän Sasha (Nina Zanjani) krisar den här gången, och vi får bekanta oss med den halvgalna mamman (Julia Marko Nord) till Peters son Viktor (Edvin Ryding).

Sten i sin tur, får reda på något djupt oroväckande som Anita (Görel Crona) har hållit hemligt, samtidigt som en man som har band till henne (Anders Mossling) dyker upp i deras gemensamma liv och skapar oreda.

Och en pank Aron slits mellan sin bästa vän och partner Jenny (Sofia Karemyr) och sin dotters mamma Elsa (Dilan Gwyn), medan han desperat försöker få fart på karriären och få in en fot på Stockholms brutala bostadsmarknad. Han är ett par år äldre än sist vi sågs honom, men det märks inte, och är det någon av seriens många trassliga karaktärer som nu verkligen börjar pröva ens sympatier så är det Aron. Var han en så här barnslig och självisk dramadrottning sist? Skärp dig, känner man.

Ett annat frågetecken är varför Fredrik Hallgren bara får flimra förbi, underutnyttjad i en miniroll som hantverkare, och som helhet är den här säsongen – och det känns tråkigt att konstatera – svagare och inte lika genomarbetad vare sig vad gäller handling eller dialog. Vad som från början var en perfekt dramakomedi är nu snarare ett renodlat drama, med mycket mer tårar än humor. Och ett par händelseutvecklingar är förutsägbara och forcerade och gränsar till klichéer.

De nya avsnitten är trots detta tveklöst sevärda, tack vare Bornebusch personliga ton och det genomgående starka skådespeleriet, inte minst av Bornebusch själv. Men man saknar det lilla under av fingertoppskänsla och den utsökta balans mellan humor och vemod som vi såg sist.


Säsong två av ”Älska mig” har premiär på Viaplay den 13 september.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


ANNONS