Tv-serier

Norskt vardagstrassel, walesisk seriemördarjakt och mordisk städerska

Av: 

Karolina Fjellborg

”Pörni”, ”Morden vid kustvägen” och ”Fatma”.
”Pörni”, ”Morden vid kustvägen” och ”Fatma”.

TV

VECKANS STREAMINGTIPS Norska Henriette Steenstrups ”Pörni” är en sympatisk dramakomedi om vardagslivet. Luke Evans löser kalla mordfall från 80-talet i verklighetsbaserade ”Morden vid kustvägen”. Och en försynt städerska tappar det helt i Netflix turkiska nyhet ”Fatma”.

Pörni


Henriette Steenstrup (från bland annat ”Lilyhammer” och ”Ragnarök”) har skapat och spelar också den sympatiska huvudrollen i den här vardagscharmiga norska dramakomedin från Viaplay. En serie med nära till både humor och allvar om Pernille, som kallas Pörni, och är en helt vanlig kvinna som försöker hantera livets mittparti med allt vad det innebär. Vilket i Pörnis fall är sorgen efter en förlorad syster, en åldrande pappas sena frigörelse, barn, ett värdelöst ex, ett prövande jobb och ett eget kärleksliv som behöver smörjas efter att ha rostat ihop helt.
Viaplay. Premiär den 2 maj


Morden vid kustvägen


”Morden vid kustvägen”, eller ”The Pembrokeshire murders” som originaltiteln lyder, är ett kanske något kontorstorrt men mycket välspelat och aldrig tråkigt, verklighetsbaserat kriminaldrama i tre delar. Om hur polisen Steve Wilkins (Luke Evans) år 2006 bestämde sig för att titta närmare på två gamla dubbelmordsfall från 1980-talet, och till slut fick fast seriemördaren och våldtäktsmannen John Cooper (Keith Allen). Serien är baserad på den bok om utredningen som Wilkins senare gav ut tillsammans med journalisten Jonathan Hill, som i serien spelas av David Fynn.
SVT Play. Premiär den 1 maj


Fatma


En skruvad turkisk nyhet på Netflix, om en av de mest osannolika, grå mus-liknande seriemördare du lär ha sett. Burcu Biricik spelar titelrollen som Fatma Yilmaz; en tyst och försynt städerska som desperat letar efter sin försvunne make samtidigt som hon jobbar på för att kunna betala räkningarna. Hon verkar vara van vid att bli dåligt behandlad av alla hon möter och accepterar det – tills hon plötsligt inte gör det längre. Och när hon väl har begått sitt första, rätt spontana mord, måste hon fortsätta att döda för att överleva. I alla fall enligt logiken i den här serien, som definitivt har sina brister men också ett udda, svart komiskt underhållningsvärde.
Netflix


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS EXTERN LÄNK

Kickstarta hösten hos MEDS – fina kampanjer på allt du behöver här!

MEDS


Publisert:

LÄS VIDARE

15 heta tv-serier att streama i mars

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-serier

Veckans streamingtips

Luke Evans

Netflix

Viaplay