’Folk sa: fy sån hemsk mamma’

Av: Jan-Olov Andersson

Publicerad:

Anna Bjelkerud om sin tv-roll och hatet mot Kerstin Thorvalls mor: Jag vill försvara henne

1 av 2 | Foto: THOMAS JOHANSSON
Anna Bjelkerud.

”Det mest förbjudna” är påskhelgens storsatsning i SVT.

En tv-serie om Kerstin Thorvalls liv. Och om hatet mot hennes mor.

- Man kan inte skriva så om sin mamma, som Kerstin gjorde. Jag ville försvara hennes mor, säger Anna Bjelkerud, 56, som spelar henne.

Det är omstridda journalisten/författaren Kerstin Thorvall (1925-2010) - spelad av Cilla Thorell - som serien i tre delar handlar om.

Genombrottet kom 1976 med ”Det mest förbjudna”. En bok som blev skandalomsusad för alla sexuella skildringar och för det hat mot modern som fanns genom hela historien.

Anna Bjelkerud - under senare år känd från ”Call girl”, ”Hotell”, ”Hallonbåtsflyktingen”, ”Det vita folket” och tv-serierna ”Blå ögon” och ”Ängelby” - hade inget nära förhållande till Thorvall innan hon fick rollen i tv-serien.

”Hade brakat ihop”

- Jag var yngre tonåring när hon blev känd. Men jag vet att hon var en betydelse­full kulturkvinna och en färgstark människa som betytt mycket för min mammas generation. Sedan vet jag inte om det var så bra att överge sina barn eller skriva skit om sin morsa, så som hon gjorde.

- När jag fick rollen sa många: Usch, fy, denna hemska mamma.

- Sedan läste jag boken och blev jävligt förbannad. Man kan inte skriva så om sin mor. Och vad hade hänt med Kerstin om inte mamman hade funnits där och tagit hand om barnen? Hon hade inte kunnat leva det där livet, det hade kapsejsat, brakat ihop totalt.

Upprättelse

Hur förberedde du dig för att spela Hilma, som hon heter i tv-serien?

- Jag såg lite tv-klipp med Thorvall och läste hennes bok ”När man skjuter arbetare …”, som är en liten upprättelse för mamman. Där fick jag material till Hilma, bakgrunden gav förståelse.

- Även om serien handlar om Kerstin ville jag göra en komplex bild av Hilma, med de få orden jag har i serien. Jag finns ju där, jag ville försvara Hilma.

Förstår du dig på hur Hilma tänkte, varför hon ställde upp så mycket för Kerstin?

- Självklart försvarar jag henne. Det måste jag göra. Herregud, vem har inte haft en mamma som man tar för givet, som ska stå där. Våra kära mammor, som vi dessutom bär med oss, om vi så vill eller inte.

Anna om …

… karriären efter att hon vann Guldbaggen för Bästa biroll i ”Hotell” för tre år sedan:

– Det har rullat på bra med både film- och tv-jobb. Så nu har jag tagit tjänstledigt från teatern (Göteborgs Stadsteater) för att filma lite grann, är med i Colin Nutleys tv-serie ”Saknad”.

… om ”Jätten”, Johannes Nyholms långfilmsdebut, som ryktas kunna bli svenskt bidrag i Cannes-festivalen:

– Johannes Nyholm är en underbar konstnär att arbeta med. Jag är med i den, men vet inte om jag får säga så mycket mer än så. Det är en väldigt speciell film.

… om vem som skulle kunna vara nutidens motsvarighet till Kerstin Thorvall:

– Jag vet inte … Claire Wikholm i ”Stjärnorna på slottet”, kanske. Hennes sätt att provocera och vara frispråkig. Och jag ser alla färgerna framför mig.

Publicerad: