Claes ”Svartzonker” Claesson om sin otippade tv-karriär

TV

”Ja, hur fan gick det till egentligen?”

1 av 4

Han har aldrig varit programledare förut.

Trots detta har Claes ”Svartzonker” Claesson plötsligt två egna tv-program – i två olika kanaler.

– Får man en chans ska man fan ta den. Jag börjar bli till åren som det är väl bara att köra, säger han om sin nya karriär.

Ikväll har Claes ”Svartzonker” Claessons, 46, nya program ”Fiskefeber” premiär i Kanal 5, och senare i höst går han in i rollen som ny programledare i TV3:s ”Kniven mot strupen”.

Detta trots att krog- och fiskeprofilen inte jobbat särkilt mycket med tv tidigare.

– Ja, hur fan gick det till egentligen? Det bara blev så. Jag har väl något som både TV3 och Kanal 5 var intresserade av helt enkelt, säger Claesson.

Fiskar med kändisar

”Fiskfeber” är ett program som, precis som namnet antyder, handlar om fiske.

I varje avsnitt ger sig Claesson ut på sjön tillsammans med en gäst. Tanken är att situationen ska leda till djupa samtal, berättar han.

– När man sitter i en båt så har man liksom inget annat val än att prata med den man är där med. Och min erfarenhet är att diskussionerna tenderar att bli djupa och härliga.  Man öppnar upp mycket mer än om man springer in i någon på stan liksom.

Finns det inte en risk att det hela blir katastrof, om man sitter där ute med någon man inte klickar med?

– Den risken finns förstås, men i det här fallet har jag varit med och valt ut personer jag är nyfiken på, så det hände faktiskt aldrig.

I det inledande programmet är Anders ”Arga snickaren” Öfvergård gäst, och under hösten kommer bland andra Lars Ohly, Titiyo, Musse Hasselvall och Timo Räisänen att pröva fiskelyckan.

”Ser mig som konstnär”

Vid sidan om fiskekarriären – Claes har gjort sig en förmögenhet på att tillverka och sälja fiskedrag med signaturen ”Svartzonker” – har Claesson ständigt haft en fot inne i krogbranchen.

På 90-talet som köksmästare på ansedda Stockholmskrogarna Gino och senare Halv Grek Plus Turk, och förra året var han med och startade upp K25 på kungsgatan i Stockholm.

Nu ska han hjälpa krögare att få verksamheten att gå runt i TV3.

– I femman är jag fiskekillen ”Svartzonker” och i trean pedagogen och kocken, säger han.

Ser du dig främst som fiskkillen eller kocken?

– Jag ser mig som konstnär. Men jag tänker att får man en chans ska man fan ta den. Jag börjar bli till åren som det är väl bara att köra.

Du och Zlatan har ju varit ute och fiskat en del. Frågade du om han ville vara med i programmet?

– Ingen kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM

Fiske

Tv-serier