Netflix ”Maniac” är ett riktigt spektakel

TV-RECENSION Netflix röriga, galna storsatsning ”Maniac”, med Jonah Hill och Emma Stone, har häftiga detaljer, visuell stuns och stora ambitioner. Men jättebra? Nja.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Maniac

Netflix

Säsong 1
Av Patrick Somerville, med bl a Emma Stone, Jonah Hill, Sonoya Mizuno, Justin Theroux, Julia Garner och Sally Field.


SVART SCI-FI-KOMEDI Bisarr, knarkig, ambitiös, rörig, varm, rolig, genrehoppande, orädd och påfrestande. Netflix storsatsning Maniac – med filmstjärnorna Emma Stone och Jonah Hill i huvudrollerna och den första "True detective"-säsongens hyllade Cary Fukunaga som regissör – är allt det och mycket mer. En serie att hata eller älska, inte riktigt veta vad man ska tycka om, försöka förstå sig på eller helt ge upp. En urspårad dröm, detaljerat återgiven av någon med väldigt, kanske alldeles för mycket, pengar.
Vi börjar i ett New York som verkar vara nära framtida, men känns fururistiskt och retro på en och samma gång.

Owen Milgrim (Hill) är en introvert man som hör röster och ser syner, hade ett psykotiskt sammanbrott för tio år sedan och behandlas styvmoderligt av sin rika familj.

Annie Landsberg (Stone) är en arg och pengalös, drogmissbrukande kvinna som plågas av sorg och ett trauma i det förflutna.

De två deltar, av olika anledningar, i ett läkemedelsexperiment, där de ska ta tre olika piller som den halvgalna vetenskapsmannen doktor James K. Mantleray (Justin Theroux) menar kan reparera allt som har med psyket att göra, och radera lidande.

Men saker och ting går inte som planerat, den stora superdator som styr deltagarnas upplevelser i det undermedvetna börjar bli blödig, och Owen och Annie länkas samman, och möts i varandras drogade drömmar. Drömmar som tar dem mellan olika alternativa verkligheter och personliga insikter, och oss tittare mellan olika tonlägen, tidsepoker och genrer. Som 80-tal, fantasy och noir.

"Maniac" är löst baserad på den norska komediserien med samma namn, men har helt andra ambitioner kring existentiella frågor och psykisk ohälsa, och ett betydligt mer avancerat narrativ, och påminner snarare om serier som "Legion" och "Westworld".

Framför allt Emma Stone och Sally Field (som spelar en rätt fruktansvärd mamma till Theroux karaktär) är väldigt bra, och mycket är snyggt, roligt och charmigt. Annat är irriterande, oorganiserat och så parodiskt invecklat att rollfigurerna bitvis bokstavligt talat måste sitta och förklara och analysera innebörden i det man just har sett.

Häftiga detaljer, visuell stuns och roliga och rörande inslag räddar serien – men som helhet är den mer ett beundransvärt djärvt spektakel än genuint engagerande.
”Maniac” har premiär på Netflix den 21 september.

Se det här också: På Netflix hittar du även det norska originalet, med Espen Lervaag som en man som är inlagd på ett psykiatriskt sjukhus, där han upplever stora äventyr i sina egna fantasivärldar.


Visste du att... Justin Theroux ska göra rösten till Lufsen i Disneys kommande "Lady och Lufsen"-remake?


Just nu... är Julia Garner, som spelar Emma Stones syster, även Netflix-aktuell i säsong två av "Ozark".


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


Publisert:

LÄS VIDARE