”Svartsjön” är en b-thriller men har sina förtjänster

Uppdaterad 2018-10-10 | Publicerad 2018-10-09

Filip Berg och Hedda Stiernstedt i ”Svartsjön”.

TV-RECENSION ”Svartsjön” dras fortfarande med en känsla av b-thriller – men den andra säsongen är stabilare och mindre valpig.

Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus
Svartsjön

Viaplay

Säsong 2, del 1-4
Av bl a Per Simonsson och Richard Jarnhed, med bl a Filip Berg, Hedda Stiernstedt, Alida Morberg, Bahar Pars, Daniel Larsson och André Eriksen.


THRILLER För två år sedan kom den första säsongen av Viaplays och TV3:s "Svartsjön", med slasherfilmsklichéer och övernaturliga inslag i storslagna, vintervita fjällmiljöer. Och nu kommer den andra säsongen, som är en prequel, med en huvudsakligen ny skådespelarensemble och en ny skådeplats; de snötäckta norrländska vidderna är utbytta mot Stockholms somriga skärgård.

Temat – unga snygga människor är med om underliga, otäcka saker (och har sex) på en till synes idyllisk plats med en kuslig historia – är dock detsamma.

Filip Berg är tillbaka i rollen som den, mycket östermalmiga, Östermalmskillen Johan. Han har, utan sin dominanta pappas vetskap, gått med på att checka in på ett behandlingshem på en skärgårdsö, efter att ha blivit tagen för droginnehav på en nattklubb.


Hemmet drivs av den självbelåtne norrmannen Uno Leijon (André Eriksen) och ligger på ön Kallskär. En plats som ruvar på mörka hemligheter från både förr och nu, och som den nästan parodiskt stenhårda infödingen och alltiallon Gittan (Anja Landgré) beskriver som "Stockholms dumpmark för oönskade".
På plats för att få sina diverse inre demoner behandlade finns också den unga mamman Minnie (Hedda Stiernstedt), som vill få tillbaka vårdnaden av sin dotter, sexmissbrukaren Amina (Bahar Pars), Isabelle (Alida Morberg), Vincent (David Nzinga) och den väldigt konstiga Oscar (Daniel Larsson).
Men underliga saker börjar snart hända, makabra fynd görs, gruppen drabbas av inre slitningar – och vad var det egentligen som hände förra sommaren, då en kvinna försvann spårlöst?
"Svartsjön" dras, precis som förra säsongen, med en känsla av b-thriller, brist på originalitet och dåligt tempo i berättandet. Men skådespeleriet är stabilare den här gången, och framför allt är känslan lite vuxnare och mindre barnslig. Direkt imponerad blir man inte, men serien har sina förtjänster och man blir både underhållen och nyfiken på vart det hela ska ta vägen.
Man får hoppas att det blir åt ett annat håll än sist – då en hyfsad upptakt snabbt urartade och slutade i rappakalja.


Den andra säsongen av ”Svartsjön” har premiär på Viaplay den 10 oktober. Avsnitten kommer även att visas i TV3, men först under 2019.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv


ANNONS