Kristna rasar mot Kanal 5:s nya serie

1 av 3

avChristian Ström

TV

I USA orsakade den ramaskri.

Nu har ”GCB” premiär i Kanal 5 – och reaktionerna har varit starka.

– Man är orolig för att serien vill kristendomen illa, säger Kanal 5:s presschef Dan Panas.

När ”Good Christian Bitches” gick upp i USA orsakade den upprorsstämning bland flera kristna grupper. Många var ordentligt upprörda och serien fick byta namn. Först till ”Good Christian Belles”. Sedan till ”GCB”.

I kväll gör programmet premiär i Kanal 5. Inte heller i Sverige lät reaktionerna vänta på sig.

– Vi har fått en hel del påstötningar gällande programmet. Upprördheten handlar framför allt om att man är orolig för att serien vill kristendomen illa, säger Kanal 5:s presschef Dan Panas.

– Hos de som hör av sig finns en väldig oro. En del är också rent ut sagt förbannade. Det verkar bottna i en missuppfattning om vad den här serien är.

Han menar att serien inte driver med kristen tro utan med en speciell livsstil med kristna inslag, som är typisk i delar av USA. Dan Panas tror inte att reaktionerna är representativa för kristna människor.

– Jag tror de är upprörda för vad de tror att ”Good Christian Bitches” är för tv-serie. Jag tror de flesta, oavsett vilken religion man tillhör, kan bjuda på ett skratt kring den tron man har. Religionernas påverkan på civilisationens livsstil är rätt stor och då måste man också kunna skratta åt sig själv. Och andra.