Jordskott

Oklar framtid för SVT:s ”Jordskott”

Av: 

Joni Nykänen

TV

Skapare: ”Är tråkigt att tvinga fram det”

"Jordskott" är slut.

SVT har ännu inte gett den andra säsongen grönt ljus.

– Det kan gå åt skogen utan bra manus, säger Henrik Björn, serieskapare.

"Jordskott" har haft succésiffror på uppåt 1,5 miljoner tittare under den första säsongen. Men SVT har ännu inte gett uppföljaren, alltså säsong två, grönt ljus.

– Om vi får göra en säsong två kommer den att vara urstark. Även om det kommer att ta tid tror jag att folk hittar tillbaka. Från min position vill jag hellre att det blir bra istället för att det ska gå snabbt, säger seriens skapare Henrik Björn.

SVT:s dramachef Christian Wikander är positiv till en uppföljare.

– Men vi resonerar som alltid. Först sända färdigt, sedan analysera. Därefter föra dialog om vad andra säsongen skulle handla om ifall den görs. Och vi är mitt i den processen nu. Beslut ligger längre fram, men vi är i dialog, säger Wikander.

”Bron” behöll publik

Wikander förklarar att det är svårt att avgöra när den andra säsongen kan komma att visas, ifall den blir av. Han tror inte att serien behöver förlora sin publik trots en längre väntan.

– "Bron" är ett gott exempel på en serie där man kunnat behålla sin publik från första till andra säsongen, säger Wikander.

Henrik Björn uppskattar SVT:s rutiner.

– De vill inte sätta igång förrän manusen är bra. Och jag menar, att dra igång en produktion för tidigt kan bli kostsamt. Det kan gå åt skogen om man gör något utan bra manus. Att skriva tio timmar drama tar ungefär ett år i Sverige. Det vore tråkigt att tvinga fram det, säger Björn.

Det näst sista avsnittet sågs av drygt en miljon tittare.

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jordskott

SVT, Sveriges Television