– Uri Geller är en bluff

De bästa mentalisterna nobbar nya ”Fenomen”

Lurig stjärna Uri Geller har ändrat sin titel från synsk till mystiker för att slippa smutskastning. ”Jag vill respektera mentalisterna i showen. I programmet hävdar jag inte att jag har övernaturliga krafter”, säger han.
Lurig stjärna Uri Geller har ändrat sin titel från synsk till mystiker för att slippa smutskastning. ”Jag vill respektera mentalisterna i showen. I programmet hävdar jag inte att jag har övernaturliga krafter”, säger han.

Kanal 5 påstår att storsatsningen ”Fenomen” har tio av Sveriges bästa mentalister som deltagare.

Men eliten nobbar – en orsak kan vara att stjärnan Uri Geller är med.

– Han är en charlatan, säger Lars-Peter Loeld, svensk pionjär inom mentalism.

Enligt Lars-Peter Loeld (bilden) är Uri Geller helt enkelt en skojare.
Enligt Lars-Peter Loeld (bilden) är Uri Geller helt enkelt en skojare.

Mentalister som Henrik Fexéus, magi-SM-vinnaren Micke Askernäs och Lars-Peter Loeld är inte med, och de konstaterar att ännu fler skickliga mentalister saknas.

– Jag har bevis för att de inte har de bästa med. Nyligen vann jag magi-SM i mentalism och besegrade flera av dem som ska vara med i ”Fenomen”, säger Micke Askernäs, flerfaldig vinnare av magi-SM.

– När man inte hittar så många mentalister i Sverige. Vad gör man då? Man letar efter vanliga trollkonstnärer. Det betyder att de flesta som är med inte ens är mentalister, säger Lars-Peter Loeld, som anses vara svensk pionjär inom renodlad mentalism.

Måste vara bra i tv

Askernäs var dock på audition, men fick ett nej. Henrik Fexéus tackade nej till att tävla medan Lars-Peter Loeld tackade nej till att coacha deltagarna.

Tankeläsaren Henrik Silver som deltar i ”Fenomen” menar att det inte är säkert att de som tackat nej skulle ha fått vara med i alla fall.

– Det är inte bara den bästa mentalisten de är ute efter. Man måste kunna nå ut i tv, säger han.

Halvproffset Samuel Varg Thunberg avböjde för att Uri Geller är med.

Geller har ofta gjort anspråk på att ha extraordinära krafter.

– Geller skor sig på lögner. Mentalism handlar om psykologiskt spel och fingerfärdighet, säger Samuel Varg Thunberg.

Helt enkelt en skojare

Geller talar om krafter som han fått på något mystiskt sätt.

– Jag är övertygad om att jag har krafter. Vi alla har intuitiva känslor, men jag har vässat mina sedan barnsben, säger Uri Geller till Nöjesbladet.

Men i programmet kommer han inte att hävda att han har krafter utöver det vanliga.

– Jag gör det för att respektera de deltagande mentalisterna, säger Uri Geller.

Enligt Lars-Peter Loeld är Uri Geller helt enkelt en skojare.

– Uri Geller är en charlatan. När han gör intervjuer säger han att han hittat olja med hjälp av tankekraft. Det har jag svårt för, säger Lars-Peter Loeld.

Dan Panas, presschef på Kanal 5:

– I fyra decennier har Geller gäckat och fascinerat jordens befolkning. Han är kontroversiell men också en fantastisk underhållare. Vi är övertygade om att vi har tio skickliga mentalister som tävlar, säger han.

Publisert: