”Jag körde på tills jag föll ihop”

avJon Forsling

TV

Mia Skäringer om dubbelarbetet som fick henne att gå in i väggen – igen

Foto: Nicklas Thegerström
Inte helt återställd än På söndag är det premiär för nya säsongen av ”Solsidan”. Men inspelningen av den populära humorserien var allt annat än en skrattfest för Mia Skäringer, 34. I höstas sa hennes kropp i från. Jobbet med hennes egen föreställning ”Dyngkåt och hur helig som helst” och ”Solidan”, blev förmycket. ”Jag svimmade. Ramlade ihop, bokstavligt talat. Fick åka till sjukhuset. Jag var hemma, innan jag skulle åka i väg och spela. Så det var en ren fysisk utmattning”, berättar hon.

Plötsligt förlorade Mia Skäringer, 34, medvetandet.

Den folkkära skådespelerskan rusades till sjukhus – och början på en lång mardröm var inledd.

– Till slut pallade jag inte längre, säger hon.

”Anna” och ”Alex” från ”Solsidan”.

När ”Solsidan” drar i gång med en ny säsong på söndag kommer en miljonpublik återigen att skratta sig fördärvade åt överklassparen Anna och Micke samt Fredde och Mickan i Saltsjöbaden. Och åt Ove Sundberg – grannen från helvetet – förstås.

Men inspelningarna, som ägde rum tidigare i höstas, var långt i från någon skrattfest. För skådespelerskan bakom Anna var den en enda lång nedförsbacke mot en sjukdomsperiod som hon fortfarande inte är helt återställd från.

– Jag spelade min föreställning parallellt vilket påbörjade raset, att både spela in ”Solsidan” intensivt och uppträda på helgerna. Jag fick aldrig vila och till slut pallade jag inte längre, säger Mia Skäringer, 34.

Det som började som en vanlig novemberdag i hennes hem i Göteborgs skärgård slutade med en sjukhusvistelse och en insikt att det var dags att dra i handbromsen.

Mådde inte bra

Även om den insikten inte kom från Mia Skäringer själv.

– En av mina bästa vänner fattade det. Jag hade nog velat spotta i nävarna och försöka köra på i alla fall, men hon sa ”nu får det fan vara nog”, berättar hon.

Vad var det som hände?

– Jag svimmade. Ramlade ihop, bokstavligt talat. Fick åka till sjukhuset. Jag var hemma, innan jag skulle åka i väg och spela. Så det var en ren fysisk utmattning. Kroppen sa helt nej. Jag hade varit förkyld länge, hade allmänna symtom på att kroppen inte mådde bra.

Mia Skäringer hade då under flera månader framfört sin hyllade enmansföreställning ”Dyngkåt och hur helig som helst”, som sågs av 60 000 personer. Vissa dagar framförde hon den två gånger – parallellt med att hon spelade in ”Solsidan”.

– Jag har varit inne i väggen förut, så jag vet hur det är. När man är offentlig blir det en större grej. Man är ju bara en liten människa, men det fick sådana konsekvenser. Jag fick ställa in 15 000 biljetter, det var asjobbigt. Det var en riktig genomkörare.

Stöttades av vännerna

Trots att du gått in i väggen förut hände det igen?

– Du vet, när man har bokat upp sig ... jag är väldigt högpresterande, jag vill göra som jag har sagt. Leverera det jag lovar. Jag gör det tills jag inte klarar det längre, och ramlar ihop.

Hur mår du i dag?

– Jag är trött och måste vila mer. Men jag mår inte psykiskt dåligt. Jag känner mig stabil.

Fick du stöd av de andra skådespelarna under inspelningen av ”Solsidan”?

– Absolut. Både Felix och Johan har varnat mig. Jag har fått jättemycket stöd av dem.

Johan Rheborg bekräftar att Mia Skäringer inte mådde bra under inspelningarna:

– Ja, vi märkte det. Vi pratade med varandra. Det märks ju på en gång om man kommer till en inspelningsplats, om någon inte är i balans, säger han.

Håller sig på hästen

Den 20 februari – på Cirkus i Stockholm – avslutar Mia Skäringer sin långa sjukskrivning. Då gör hon ett nytt försök att spela ”Dyngkåt och hur helig som helst”.

– Jag hoppas att jag ska vara stark och orka det då. Då kör vi femton tillställningar, och sen stänger vi butiken.

Har du lärt dig att ”läsa av dig själv” nu, eller finns det en risk att samma sak kommer att hända i framtiden?

– Det ska man aldrig säga. Man blir duktigare och duktigare. Nu stoppade jag ändå i tid. Jag kommer ju inte att ligga i år och dregla och inte kan jobba. Det finns ju sådana, som kanske aldrig kommer tillbaka. Därför vill jag upp och spela min föreställning i mars. Jag vill inte ramla av hästen för gott.

Söndag, 20.00 Solsidan TV 4