Filip och Fredriks nya program – ett punkigare ”På spåret”

Kändisar tävlar i allmänbildning

Hur allmänbildade är svenska kändisar?

Det ska Filip och Fredrik ta reda på i sitt nya program.

– Det är allt mer sällsynt med smarta människor i tv så det här känns jättekul, säger Fredrik Wikingsson till Nöjesbladet.

Tv-veteranerna Filip Hammar, 43, och Fredrik Wikingsson, 45, ligger bakom en lång rad av det senaste decenniets succéer i rutan.

Nu kan Nöjesbladet avslöja att deras nya program blir storsatsningen ”Alla mot alla”, ett frågeprogram där svenska kändisar tävlar i allmänbildning och där tv-duon är både domare och programledare.

– Jag och Filip älskar frågesport och vi har många gånger pratat om att det vore kul att göra en egen spinn på det. Därför känns det här som ett drömprojekt. Det är allt mer sällsynt med smarta människor i tv så det här känns jättekul, säger Fredrik Wikingsson till Nöjesbladet.

Gissa vilka kändisar som lever

Enligt Wikingsson skiljer sig ”Alla mot alla” mot vanliga frågeprogram i tv. Det blir annorlunda frågor som bygger mer på humor.

– Vi har exempelvis ett moment som heter ”Lever den jäveln?” där man får se kända människor och sedan fundera på om de fortfarande är i livet eller inte. Men jag vill verkligen understryka att det inte är ett lekprogram, även om det är en lekfull väg fram till frågorna, säger han och fortsätter:

– Vi kan hoppa från ”Lever den jäveln?” till att ställa frågor om Donald Trump och hans fastighetsimperium. Det är verkligen så att vi högaktar allmänbildning och vi vill att man ska känna att det är tongivande att man ska kunna mycket om relevanta saker.

Filip Hammar och Fredrik Wikingsson ska programleda ”Alla mot alla”
Filip Hammar och Fredrik Wikingsson ska programleda ”Alla mot alla”

Filip Hammar flikar in att det ska kännas aktuellt och ligga i tiden.

– Det blir färre frågor om gotländska lökar hos oss än vad det är i ”På spåret”. Vi försöker också vara lite här och nu och ha en annan attityd. Inte så slätstrukna som många andra frågeprogram. Här kan vi lägga in våra egna åsikter och ha genrer som aldrig släpps fram i de mer puritanska frågeprogrammen, säger han.

– När det gäller deldagarna så är det ett brett program där vi inte vill lyfta fram några okända DN-skribenter i burarna utan vi vill ha större namn än så. Det finns en igenkänning bland våra tävlande i de allra flesta fallen.

Schulmans och Kishti Tomita

I ”Alla möter alla” medverkar sju kändislag där två lag tävlar i varje avsnitt. Totalt blir det tjugofyra avsnitt innan ett kändislag står som segrare.

– Det här är spännande och nytt på så sätt att vi kör fyra kvällar i veckan och att det är ett seriesystem där alla möter alla för att vi ska få fram de vassaste knivarna i lådan, säger Wikingsson.

Tävlar gör bland andra Alex Schulman och Amanda Schulman, Rickard Olsson och Emma Frans, Ebbot Lundberg och Hanna Hellquist, Erik ”Jerka” Johansson och Emma Molin och Alexander Kronlund och Kishti Tomita.

– Vi hoppas att det ska finnas prestige bland deltagarna och att det blir en bra balans av humor och allvar. Humorn ligger mycket i hur vi ställer frågorna. Det är inte så vanligt. Även om ”På spåret” kanske tror att de är underhållande, på det humoristiska sättet menar jag. Det är underhållande men det är inte så mycket humor i det programmet som i ”Alla mot alla”, säger Hammar.

Vad blir era roller i programmet?

– Fredrik är väl den som håller i taktpinnen och jag går mer på magkänslan. Det låter lite som en Luuk och Lindström dynamik och det får vi hacka i oss. Men vi är punkigare på något sätt.

”Alla mot alla” har premiär måndag 4 mars och sänds måndag till torsdag kl. 22.00 på Kanal 5 och Dplay.

Publisert:

LÄS VIDARE