Profilerna i storbråk

Birro och Ekdal upprörda över Filip och Fredriks nominering

Filip och Fredriks osanno­lika Kristallen-nominering har startat ett bråk inom tv-Sverige.

Humorduons chans till pris i klassen Årets nyhets- och debatt­program får flera konkurrenter att gå i taket.

– Det är en politisk nominering. Jag står inte ut med dem, säger­ Marcus Birro i TV?4:s ”Kvällsöppet”.

Filip Hammar, 34, och Fredrik Wikingsson, 35, är i USA och kunde inte upprepa fjolårets skandalscener – när de kom berusade till presskonferensen för tv-branschens pris Kristallen.

Men Kanal 5-profilerna hamnade ändå i fokus under gårdagens pressträff.

När det stod klart att Kristallens hemliga jury nominerat deras direktsända USA-valvaka i kate­gorin Årets nyhets- och debattprogram startade en hetsig debatt bland de övriga nominerade i samma klass.

Öppet missnöje

Lennart Ekdal, 55, och Marcus Birro, 37, i TV4:s debattprogram ”Kvälls­öppet med Ekdal” visade öppet sitt missnöje med juryns agerande.

–?Det känns som ett politisk val. Som att juryn tycker att det är för mycket­ SVT och TV4 och vill ge de mindre kanalera någon nominering också, säger Lennart Ekdal och får medhåll av Birro:

–?Jag tror också att det är politiskt. Jag står inte ut med dem (Filip och Fredrik), men det är ju en annan sak. Det känns som att de passar bättre i underhållningskategorin. Det finns tillräckligt med program på tv med kändisar som larvar sig, just den här kategorin kunde gärna ha lämnats fri, säger han.

”Lite krystat”

Karin Hübinette, 43, programledare för SVT:s ”Agenda”, ställer sig frågande till att ett direktsänt program överhuvudtaget kunde nomineras.

–?Det är ett enda program som ställs mot hela säsonger av program. På det sättet är det lite lustigt, säger hon.

Hon får medhåll av Janne Josefsson, 56, programledare för SVT:s ”Debatt” som också nominerats:

– Jag har inte sett val­vakan, men jag gillar ju dem. Men lite krystat känns det ju att klämma in dem i samma grupp som ”Debatt ”och ”TV4 Nyheterna”, säger han.

”Kommer fälla dem”

När Nöjesbladet når Filip och Fredrik i USA skräder de inte orden:

–?Har den store humanisten Marcus Birro sett vår valvaka överhuvudtaget? Han är arg för alla bloggkommentarer och sånt han får, sam­tidigt sprutar han sin verbala säd över hela Sverige som bara en riktigt liten man kan göra, säger Filip Hammar.

–?Det finns ingenting som Marcus Birro säger som inte är underhållande, vare sig han avser det eller inte. Jag skulle vilja­ ha en radiokanal där allt han säger går rakt in i mina öron, säger Fredrik Wikingsson och fortsätter:

– Det är en genant trötthet de visar upp och en oroväckande benäg­enhet att falla in i slentriantyckanden om att SVT och TV4 är ”riktig” tv och att inga andra kan göra det. Det är precis det som i långa loppet kommer att fälla Ekdal och Birro.

Inga instruktioner

Svante Stockselius, ordförande för Kristallen, förnekar bestämt att juryn har instruktioner att fördela sina nomineringar bland de olika kanalerna.

– Juryn är inte tyngd av några sådana tankar. De ska titta på de produktionsmässiga kvaliteterna och göra sitt val där­efter, säger Svante Stockselius.

Publisert: