Bajscocktailen i ”Malou efter tio” var bara bluff

Tittarna trodde att riktig avföring mixades i studion – men det var bara skitsnack

Tittarna bytte kanal när Malou von Sivers tillsammans med en forskare mixade bajs i direktsändning.

Men det var bara skitsnack. ”Bajset” var i själva verket chokladpudding, kan Nöjesbladet berätta.

– Vi ville visa hur det går till, säger Malou von Sivers.

Malou von Sivers mixade ihop vad som beskrevs som en bajsmilkshake i direktsändning i säsongsstarten av TV4:s ”Malou efter tio”, tillsammans med forskaren Fredrik Bäckhed.

I programmet skopades vad som såg ut att vara avföring i en mixer, och tittarna rasade. På programmets Facebooksida skrev många att de bytte kanal när mixern åkte fram. Men det var det inte på riktigt.

– Av hygieniska skäl kunde vi inte ha riktigt bajs i studion, säger redaktören Anja Nisshagen till Nöjesbladet.

”Hade inte räknat med uppmärksamheten”

Programledaren Malou von Sivers anser inte att tittarna medvetet fördes bakom ljuset.

– Vi sa aldrig att det var bajs. Men vi visade upp det och sa att det är så här man gör, man blandar bajs med vatten och silar och för in i en slang. Sedan har ni tolkat det så.

Hon fortsätter:

– Vi ville visa hur det går till. Att det skulle bli en sådan här uppmärksamhet hade vi inte räknat med. Det var ett bra sätt att få fokus på forskning som är så spännande.

Men många tittare har ju också uppfattat det som att det var riktig avföring. Varför sa ni inte rakt ut att det var chokladpudding?

– Jag tänkte inte på det då. Jag var mer fokuserad på att visa hur det här går till. Det var först när uppmärksamheten kom som vi började diskutera detta. Det som vi hade för att visa hur bajs kan se ut i olika former var inte heller riktigt bajs, och det tror jag alla förstod.

– Det var chokladpudding och några karameller och sådant där.

Reaktionerna visar ju att folk inte förstod detta. Borde ni ha varit tydligare?

– Vi kanske skulle ha varit tydligare om det är som du säger. Men jag hade inte en tanke på det, jag ville beskriva hur det här går till.

Ville ha riktig avföring

Enligt professorn Fredrik Bäckhed ville produktionen från början ha riktig avföring i studion. Men han satte stopp på grund av lukten.

– Det hade inte gått att genomföra intervjun då, helt enkelt. Vi tog chokladpulver, chokladbollar, godis, senap och aprikoskräm i stället, säger han.

– Jag känner inte till någon diskussion om att använda riktigt bajs. När vi tidigare pratat om tarmens betydelse och sådant har vi också använt oss av olika saker för att illustrera avföring, säger Malou von Sivers.

Följ Nöjesbladet på Facebook – och bli helt otroligt allmänbildad på kuppen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN