Travolta i en mordhärva

Vittnet måste tystas

TV

John Travoltas bästa roll vid sidan av ”Saturday night fever” och ”Pulp fiction”.

Märkligt nog floppade Brian De Palmas smarta thriller om en ljudtekniker (Travolta) som dras in i en mordhärva. När han spelar in ljudeffekter en natt hör han ett skott och ser en bil köra ned i en flod.

Han räddar en kvinna ur bilen, men polisen tror inte på hans teorier om skottlossning innan bilens däck exploderade. Snart börjar han misstänka att mordet har politisk anknytning.

Bra skådisar: John Lithgow, Nancy Allen och Dennis Franz, från tv-serien ”På spaning i New York”.

En sorts ljudvariant av ”Blow up”, där ett fotografi hade betydelse. (Blow out, 1981)

SVT 1 21.00

The Gift

Cate Blanchett är mycket bra som fattig sydstatsmamma som kan spå och ser syner. Kan hon hjälpa polisen hitta en mördare? Billy Bob Thornton skrev manus. (2000)

TV 1000 20.00

Get Shorty

Två skäl att gilla ”Get Shorty”:

Man tycker om John Travolta som han spelade i ”Pulp fiction” och vill se mer filmtokiga män från bakgatorna.

Man tycker om författaren Elmore Leonard, men tycker att hans böcker slarvats bort i filmvärlden (Stick, Cat chaser, Dödlig fälla, Mr Majestyk). Den filmare som haft bäst öra för Leonards typ av dialog är Quentin Taran- tino som skrev liknande repliker i ”De hänsynslösa” och just ”Pulp fiction”.

Men här känner man igen Leonard. Med en hederlig hård hjälte (Travolta), en stark och självständig kvinna (Rene Russo), en självupptagen producent som vill leka tuff (Gene Hackman) och några farliga psykopater.

Allt utspelas i Hollywood, där indrivaren Travolta som är på jakt efter en man som står i skuld till maffian, försöker sälja en filmidé. Och bland annat får visa filmdivan Danny De- Vito hur man stirrar för att skrämma upp folk. Travoltas Chili Palmer kollar också på Orson Welles ”En djävulsk fälla”.

Lekfull och lättsam. Fest för filmvänner. (1995)

TV 3 21.00

De skoningslösa

Välgjord västern av Clint Eastwood. Rå misshandel av en prostituerad. Belöning utlovas till den som hämnas. Sheriffen Gene Hackman försöker stoppa dem men snart är prisskyttarna på väg. Bland dem Eastwood själv som rider med en skjutgalen yngling och gamle vapenbrodern Morgan Freeman. (Unforgiven, 1992)

Canal +17.55