Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Expert: Torpet är fuskbygge

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-08-05

- I verkligheten skulle SVT:s sommartorp bara stå i två år

Tv-programmens byggmetoder är pinsamma.

Det hävdar byggnadsantikvarie Göran Gudmundsson som nu ger tv:s husfixarprogram skarp kritik.

– Den kvalitet som ”Sommartorpet” och ”Äntligen hemma” visar är pinsam, säger han.

Du ser dem göra ändringar, bygga ut och bygga till. Men vad kostar det egentligen?

Här har du prislappen på ”Sommartorpet”.

Årets ”Sommartorp” ligger på Närkeslätten bland dammiga grusvägar och solgula rapsfält. Fixa-det-själv-programmets miljonpublik visar att det finns ett stort intresse för gamla hus bland tv-tittarna.

”Kulissbygge”

Men nu får kvaliteten på anordningarna och de arbeten som utförs i ”Sommartorpet” och ”Äntligen hemma” kritik.

– Det man gör i ”Sommartorpet” är inte inredning, det är kulissbygge. De material och lösningar man visar blir kortlivade och väldigt dyra, säger Göran Gudmundsson som är byggnadsantikvarie på Gysinge centrum för byggnadsvård.

Göran Gudmundsson är specialist på gamla hus och torp. I sitt jobb visar han hur hus från 1700-talet till 1900-talet restaureras. Han menar att de byggen som inredningsprogrammet visar, är lösa fasader på gammal stomme och han ger dem en hållbarhet på två år.

– Det är att lura tittarna när man visar hur man kaklar en problemfri vägg. Bakom ryggen på tv-fixaren finns ofta problemen. På andra väggen sitter den där elcentralen som gör dina planer omöjliga, säger Göran Gudmundsson.

Han menar att en bra renovering kräver duktigt yrkesfolk. Man lurar tittarna när man försöker få dem att tro att allt är lätt som en plätt, fortsätter Göran Gudmundsson.

Anneli Mencin är projektledare för ”Sommartorpet”.

– Det är bara att beklaga om han tycker så. Vårt arbete utförs av fackmän. Mathias Alton är en mycket duktig snickare som inte skulle göra något han inte tror på, säger hon.

Mathias Alton är snickare i ”Sommartorpet”, Ernst Kirchsteiger inredare och kreatör och Bella Linde programledare.

Tar längre tid

Ikväll är det säsongsavslutning för programmet och under de tio avsnitt som visats har ett slitet torp förvandlats till charmigt slott.

– Det är klart att det vi gör tar mycket längre tid i verkligheten och vi säger ibland i programmet att det kan vara bra att ta hjälp av en hantverkare om man är osäker, säger Anneli Mencin.

– Vi vill inspirera folk att testa själva. Men ändå har vi full respekt för yrkesmän, säger hon.

”Förspilld manskraft”

Göran Gudmundsson förstår ”fixa-det-själv”-programmens popularitet men önskar att de tips och råd som ges i programmet skulle vara mer anpassade till de hus de utförs på, och att även de problem som kan uppstå visas och löses.

– Vem orkar i längden leva med ett kök av spånplattor med pärlspont som en lös fasad utanpå? Vem vill sitta i skitlukten på ett tillläggsisolerat utedass? Det är att det är oisolerat som gör utedasset uthärdligt, säger han och fortsätter:

– Man har pratat så mycket om förspilld kvinnokraft - men varför avslöjar ingen all den förspillda manskraft som marknadsförs i "Sommartorpet" och ännu mer i ”Äntligen hemma”?

Görans exempel på tv:s fusk i

Så mycket kostar jobbet

Linda Hjertén

ANNONS