Filmtips 26 februari

Foto: Både Dustin Hoffman och hans rollfigur Michael gör succé i klänning.
TV

Tootsie

Klassisk komedi som säger en del om manligt och kvinnligt och rätt mycket om skådespelares liv i New York.

Dustin Hoffman spelar den begåvade men temperamentsfulle Michael som inte får några jobb för att han är så svår och envis. Istället undervisar han andra, medan han gör prov efter prov. På trots klär han ut sig till kvinna och söker en roll i en sjukhusserie. Och får jobbet. Han/hon, Michael/Dorothy blir tv-stjärna, och hittar nya sidor hos sig själv.

Men har svårt att hålla förhållandet med kollegan Jessica Lange på en vänskaplig nivå.

Hans lakoniske rumskamrat pjäsförfattaren spelas med säker cynism av Bill Murray, medan Hoffmans förtvivlade flickvän är Teri Garr.

Regissören Sydney Pollack spelar även Michaels förtvivlade agent och blir bland annat lurad av honom, som Dorothy, på restaurangen Russian Tearoom.

(1982)

TV 1000 Cinema 21.00

Så vit som en snö

"Så vit som en snö" är flickan i skillingtrycket, hon som i den gamla sången hellre dör än lever med mannen hon inte älskar.

  Och Jan Troells film om Elsa Andersson är byggd som en sång, där den återkommande refrängen är en nattlig tågresa på väg mot ett fallskärmshopp.

  Däremellan berättas hennes livs historia i återblickar, från barndomen till uppbrottet från bondgården och familjens förväntningar på vem hon skulle gifta sig med.

  I stället blev hon aviatris, Sveriges första kvinnliga pilot.

  En sann historia alltså, berättad med bildpoesi. Jan Troell har gjort en vacker film, med några bilder som man inte glömmer: Den lilla flickan i trädet, beredd att kasta sig ut i världen. De ridande militärerna som nakna på sina hästar är på väg ut i havet vid Österlen. De tidiga flygplanen och bilderna från luften.

  Berättelsen håller sig mest i Skåne, med en utflykt till Berlin.

  Välspelad och gripande.

(2001)

TV 1000 14.00

En mors mardröm

Gripande tv-drama med Faye Dunaway, som är utmärkt som en mor som börjar misstänka att hennes

  älskade son inte är en fin kille utan kan vara medskyldig till en gruppvåldtäkt. Regisserad av Donald Wrye.

(A Family divided, 1995)

Kanal 5 2.55

Stålets hjärta

Något så ovanligt som en amerikansk arbetarskildring, gjord för tv. Peter Strauss är bra i huvudrollen i det här dramat om stålarbetare som försöker kämpa tillsammans mot uppsägningar och nedläggningar. John Goodman är också med, i en tidig roll innan han blev välkänd skådespelare.

(Heart of steel, 1983)

TV 4 0.10