Filmtips 19 februari

Foto: Mick Jagger porträtteras relativt okritiskt i den här dokumentären av Kevin Macdonald men är för den skull inte ointressant.
TV

Mick Jagger - rocklegenden

En dokumentärfilm om ett år i Mick Jaggers liv.

Kevin Macdonald är en rutinerad dokumentärfilmare. För några år

sedan vann han en dokumentärfilms-Oscar för "En dag i september", om terroristattacken mot sommar-OS i München 1972.

Men här har han gjort en ren

reklamfilm för Rolling Stones-sångaren.

Det är reklam för hans senaste cd "Goddess in the doorway". Det är reklam för filmen "Enigma", en andra världskrigsthriller med Dougray Scott och Kate Winslet, som Jagger producerade. Och det är reklam för Jagger själv, hela filmen går ut på att visa vilken hygglig kille han är, både mot fans, ex-hustrun Jerry Hall och sina barn. (Det är för övrigt hans eget bolag Jagged Films som har producerat filmen.)

Filmen är dock inte ointressant. Vi får följa hur Jagger jobbar både med cd:n (som ju är bättre än det mesta av något som Stones har gjort på många år) och med filmen.

Den är också ganska rolig, för Jagger är snabb i repliken och bjuder frikostigt på sitt liv i lyxvillor runt hela världen, oftast omgiven av ett antal barn.

Och så har ju filmen visst skvallervärde. Det är lite Hänt i veckan-

faktor när man får följa med Jagger på kändisparty hos Elton John eller när han spelar in med gästmusiker som Bono, Pete Townsend, Lenny Kravitz och Wyclef Jean.

För övrigt är det rätt kul att Mick Jagger pratar precis likadant som Den nakna kocken, Jamie Oliver" (Being Mick, 2002)

TV 4

23.05

I skottlinjen

Spännande thriller av Wolfgang Petersen med Clint Eastwood som livvakt till USA:s president.

John Malkovich är skrämmande obehaglig som en psykopat som planerar ett attentat mot presidenten och idkar en djävulsk katt-och-råtta-lek med Eastwood. Rene Russo spelar en kvinnlig kollega till livvakten och kärlekshistorien som utvecklas mellan dem är ganska gullig. (In the line of fire, 1993)

TV 3

21.00

En skön historia

Oscarsbelönad komedi om en societetsflickas längtan efter kärlek. Kvicka repliker och suveränt skådespeleri av trion Cary Grant (1904–1986), James Stewart (1908–1997) och Katharine Hepburn. (The Philadelphia story, 1940)

TCM

22.00

Wild Iris

Amerikanskt drama gjort för kabel-tv. Efter ett självmord i familjen, flyttar mamman, dottern och tonårssonen in i samma hus. Men det finns spänningar mellan alla inblandade. Ska historien upprepa sig ännu en gång? En film som lever högt på strålande skådespeleri, bland annat av Laura Linney och Gena

Rowlands. (2001)

Canal +

14.25

Lita på mr Reliable

Ett tragikomiskt drama med verklighetsbakgrund i 1960-talets Australien.

Bra som tidsbild. Det är Vietnamkrig, studentbråk och poliser som

anklagas för att vara våldsamma.

På radion spelas ”Summer in the city”, ”Itchycoo Park” och ”With a little help from my

friends”. Het kärlek uppstår mellan en

ensamstående mamma (Jacqueline McKenzie) och en man (Colin Friels) som just har avtjänat sitt fängelsestraff.

Han är en slarver och bråkstake, ökänd i hemkvarteren i Sydney. Ett par missförstånd leder till ett bisarrt gisslandrama.

En historia som effektivt skojar med polisen och massmedier, samtidigt som det är ett hyfsat porträtt av två vilsna människor. (Mr Reliable, 1996)

SVT 1

21.30