Hon har följt svenska kungligheterna över hela världen – i sex år

TV

Sara Bull ligger bakom SVT-succén ”Året med kungafamiljen”

Varje år sedan 1977 har ”Året med kungafamiljen” lockat stora tittarskaror i SVT.

Årets program var inget undantag. 1,5 miljoner bänkade sig framför tv:n på onsdagskvällen.

Nöjesbladet mötte producenten Sara Bull, 36, för att ta tampen på hennes förhållande till hovet. Har mycket skvaller sitter hon exempelvis inne med?
– Den frågan passar jag på, säger hon och skrattar.

Nästan 40 procent av fjolårets tittare på ”Året med kungafamiljen” är 60+.
Men när producenten Sara Bull kommer knallande till intervjun i Hagaparken i Stockholm, är det en 36-årig småbarnsmamma med åtta månader gamla sonen Simon i famnen.

Strax efteråt kommer maken Richard Collsiöö, 47, med barnvagn och hunden Igge. Han är fotograf och redigerare och jobbar också med programmet. De träffades på Aktuellt för tio år sedan.

Hur blev du producent för ”Året med kungafamiljen”? Är du jätterojalist?

– Enda beröringen var väl att mamma brukade få ta över mormors nummer av Svensk damtidning. Nej, jag hade ingen koppling till kungahuset. Hade då jobbat på Rapport och Aktuellt, med ”Korrespondenterna” och ”Världens barn”. De ville göra om formatet lite grann och de tyckte väl jag var lämplig då jag hade jobbat lite med programutvecklin. Det lät som ett superkul jobb. Det var inte tanken att jag skulle fortsätta, nu har det blivit så här.

Sara Bull jobbar som frilans med eget produktionsbolag.

– Jag ägnar ungefär sex månader varje år åt programmet, väldigt utspritt i tid. Man får vara flexibel. Man får inte alltid reda på kungliga aktiviteter så långt i förväg.

Under dessa sex år med programmet, har hon gjort 30-40 resor inom Sverige och till ett 20-tal länder.

Grunden i varje program är vad kungafamiljen faktiskt gör som kungafamilj. Och de pratar förstås gärna engagerat om saker som att vara ambassadör för FN:s globala hållbarhetsmål eller kampen för miljön. Men också mer privata saker. Bland annat pratar drottning Silvia oväntat öppet om sina känslor inför bröllopet med kungen för 40 år sedan.

– Jag kände verkligen att drottningen var otroligt närvarande i den intervjun. Det kändes som att hon tyckte det var lite härligt att få prata om de dagarna som ledde fram till bröllopet, säger Sara Bull.

Hur nära kommer du kungafamiljen? Har du något av deras telefonnummer i mobilen?

– Nej, det har jag inte. Och jag tror ine det skulle underlätta mitt jobb, att jag skulle få pluspoäng, om jag låg på dem på det sättet. Men det kan vara frustrerande att inte ha direktkontakt. Att man alltid går genom en pressavdelning, gör ju att man inte alltid vet om och när förfrågningarna har lämnats fram i alla lägen. Och om man får nej, från vem det kommer.

Du och alla kungabarnen tillhör samma generation. Visst småpratar ni med varandra mellan tagningarna?

– Det är klart man hinner småprata, ibland.

Om vad?

– Allt möjligt. Jag hade med mig min bebis på vissa inspelningsdagar, då blir det mycket sådant, vi är ju alla i samma fas. Ett lustigt sammanträffande är att vår son Simon kom till världen 19 april på Danderyds sjukhus. Några timmar senare kom barnmorskorna och sa: Har ni hört? Prinsen har precis fått barn här på sjukhuset. Rickard hade kameran med sig och gick och filmade presskonferensen.

Har det hänt att du har duat dem av misstag?

– Jo, men inte framför kameran. Bakom kan det ske, men det är viktigt att hålla på det klassiska förhållningssättet i intervjusituationen. Annars skulle det bli tittarstorm. I början tyckte jag det skapade distans, när man har gjort det några gånger blir titeln mer som ett namn.

Många tycker att prinsessan Madeleine och Chris O'Neill verkar försöka hålla sig undan media…?

– Madeleine kanske haft lite dåliga erfarenheter av media. Under mina år tycker jag det har förändrats. när hon ställer upp, har hon det ganska lätt i intervjusituationen. Chris har jag inte intervjuat så många gånger att jag kan säga att jag känner honom. Men han har alltid varit öppen, sympatisk, glad och har svarat på alla frågor.

Trots att SVT varje år gör detta program och säkert har en hel del fördelar jämfört med andra som bevakar kungafamiljen, kör det ihop sig för dem också.

– I år trillade det in saker sent. I och med att kronprinsessan Victoria varit hemma med barn, fick vi en lite längre intervju först 8 december. Den 12:e skulle vi visa programmet för SVT:s chefer. Så då fick vi redigera om alltihop i sista stund.

Är det mycket kul som klipps bort?

– Det är klurigt att sammanfatta ett helt år på en timme, det är alltid ”darlings” som försvinner. I år en kul intervju, den är svår att återberätta, där drottningen på statsbesöket i Bhutan berättade om vad som hände när hon var där för över tjugo år sedan. Det handlade om en strapatsrik färd på Himalaya under flera dagar. Drottningen skadade knät, så först fick hon rida på en häst, sedan på en jak, vet du hur de ser ut, och de är inte så tama heller, hon kallade jaken för ”odjuret”. Men allt får inte plats i programmet.

Efter sex år med programmet: Erkänn, du har skvaller som skulle åstadkomma en och annan löpsedel?

– Jag passar på den frågan (skratt).

”Året med kungafmiljen” 2016 finns på SVT Play och sänds även i SVT på nyårsafton kl 07.45 samt i SVT24 den 5 januari kl 00.35.

Foto: Magnus Wennman
Privat har Sara Bull sambo, son – och hund.

Sara Bull om…

… de andra kungareportrarna är avundsjuka på att SVT kanske har bättre kontakt med hovet andra:
– Det har jag inte märkt. Det är ju ett pressgäng som åker runt på olika saker i världen. Man står ihop och väntar i kylan. Det är mer gemenskap än konkurrenstänk.

… konkurrenten Ebba Kleberg von Sydows kungaprogram i TV 4 häromkvällen:
– Det är lite sporrande med ett program till. Vi jobbade ihop, jag var producent när vi gjorde Madeleines bröllop i SVT. Men recensera hennes program, det får andra göra.

… varför kungafamiljen aldrig uttalar sig om favoritartister, vad de gillar att äta och sådana vardagliga saker:
– De ska inte bara vara politiskt obundna. De kanske inte heller vill favorisera någon artist framför någon annan. Det har med finkänslighet att göra. Och om maträtter… det kanske har med reklam att göra. Eller att om de sa att de gillade lax, skulle de riskera att få lax på varenda ställe de besökte.