Tv-recensioner

En lyckad, uppdaterad ”Bert” som är kul för både vuxna och barn

Av: 

Karolina Fjellborg

”Bert”.
”Bert”.

TV

TV-RECENSION C Mores nya tv-serie om den dagboksskrivande pubertetskillen Bert Ljung bladar tidlös tonårsproblematik med en lagom aktuell känsla – och vinner på charm, humor och utmärkta unga skådisar.

Betyg: 4 av 5 plus
Bert

C More
Säsong 1
Av Adrian Boberg och Tapio Leopold, med bl a Adrian Macéus, Samy Karlsson Fariat, Arvid Bergelv, Lily Wahlsteen, Emma Peters, Anders Johansson, Ing-Marie Carlsson.


UNGDOMSKOMEDI Den hormonstinne, dagboksskrivande pubertetskillen Bert Ljung från Anders Jacobssons och Sören Olssons böcker är föremål för en ny serie, bara drygt ett halvår efter att den senaste filmen, ”Berts dagbok” (som den här seriens ene huvudförfattare Tapio Leopold också hade skrivit manus till), hade biopremiär.
Här är det Adrian Macéus som spelar den ”chipsätande och cykelhjälmsbärande”, dagdrömmande och hjälplöst kärlekslystne åttondeklassaren Bert, som precis har fyllt 14 år och blivit dumpad av sin flickvän, och genom seriens tio avsnitt gör allt han kan för att hitta en ny, på de mest pinsamma sätt.
Vid sin sida i den fiktiva småstaden Öreskoga har han ett solitt kompisgäng bestående av den smarte gamern Åke (Samy Karlsson Fariat), den räddhågsne och välkammade Lill-Erik (Arvid Bergelv), samt den självsäkra musiknörden Thora (Lily Wahlsteen), som bär sin alternativa stil som ett emblem på bröstet.

Den senare är en nyskriven karaktär som fungerar som en sorts uppdatering, som anpassar det 80-talsbaserade grabbgänget till 2020-talet. Och överlag blandar serien framgångsrikt tidlös tonårsproblematik med en aktuell känsla, utan att gå vilse i sociala medier, modern teknik och för många ängsliga samtidsreferenser.

Mobbaren Klimpen (Igor Romanus Klimpen) finns såklart på plats, och runt Bert finns även hans föräldrar (Emma Peters och Anders ”Ankan” Johansson) och hans mormor (Ing-Marie Carlsson), medan kända ansikten som Petra Mede, Jesper Rönndahl och Anna Blomberg glider förbi i halvknäppa vuxenroller.
Det här är kul för både vuxna och barn; varmt och charmigt, roligt, visuellt färgstarkt – och mycket väl rollbesatt. Den unga skådiskvartetten i centrum är utmärkt.


”Bert” har premiär på C More den 1 april.


Följ TV-Koll på Facebook för full koll på allt inom tv

ANNONS

Ellos erbjuder upp till 30% rabatt på flera välkända varumärken

Extern länk från Ellos SE

Shoppa här!


Publisert:

LÄS VIDARE

15 heta tv-serier att streama i mars

ÄMNEN I ARTIKELN

Tv-recensioner

Anders ”Ankan” Johansson

Tv-serier

Ing-Marie Carlsson

Petra Mede