Bindefeld orsakade antraxlarm: ”Det var inte roligt”

Ställer ut skandalinbjudan i ny utställning

avAndreas Hansson

1 av 10 | Foto: MARCUS ERICSSON
Micael Bindefeld.

Hans inbjudning skapade polisinsatser om mjältbrand.

Nu ställer Micael Bindefeld ut några av sina mest minnesvärda festinbjudningar – bland annat skandalinbjudan för Åhléns.

– Det blev världens pådrag, säger han.

Han har varit Sveriges meste festfixare under 30 år, en inbjudan från honom har visat om man ”är” någon eller inte i svensk offentlighet.

Nu ställer Micael Bindefeld, 57, ut 47 av sina eftertraktade festinbjudningar från sitt digra arkiv på Antalis i Stockholm.

– Jag och mina medarbetare tittade på drygt 300 katalogiserade inbjudningskort. Därefter tog vi in en kurator som var med och valde ut korten vi nu ställer ut.

Han är inte särskilt nostalgisk utan snarare fascinerad över hur såväl utformning, materialval och formuleringar har ändrats genom åren.

– Det som var samtida då känns i många fall gammeldags i dag. Till exempel det faktum att 80 procent av inbjudningarna från förr hade ett faxnummer att svara till. Något mindre politiskt korrekt än tidningens cafés lista över Sveriges 69 sexigaste och Fröken Sverige-tävlingen kan jag inte tänka mig i dag.

Säpo ryckte ut efter terrorlarm

Ett av korten skapade extra stor turbulens: det med fastlimmade sandkorn i mönster av palmer som skickades ut till journalister och stylister inför en modevisning på Åhléns 2001.

– Halv sju på morgonen hörde jag på nyheterna att det var mjältbrandsuttryckning på DN, Aftonbladet och TV4. Några korn hade släppt och rasslade när de sorterade posten. Det här alldeles efter terrorattacken på World Trade Center, så de skickades ner till vakten. Sedan kom Säpo. Det blev världens pådrag. Det var såklart tråkigt för både Åhléns, mig och för den som gjort kortet. Men festen blev fantastisk.

Fyllt resväskor i Asien

Materialen har skiftat: festinbjudningar har levererats på gummi, plast, metall, regnrockar och fjäderboor. Inför premiären av Måns Herngrens film ”Allt flyter” om en grupp män som börjar konstsimma skickades inbjudan ut tryckt på badmössor ihop med näsklämmor.

Micael Bindefeld gillar inbjudningskort med humor. Men de han tycker åldrats bäst och som fortfarande känns relevanta är oftast de mer klassiska och stilrena på papper.

– Mycket av det papper som jag tycker är vackert görs i länder såsom Burma, Laos, Nordkorea och Bhutan. Där har jag köpt med mig vackra papper för en spottstyver som jag sedan använt i inbjudningskort här hemma.

Fotnot: Utställningen pågår 4–24 maj i Antalis showroom på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

ARTIKELN HANDLAR OM